Львівська УПЦ МП вимагає автокефалію від Російської православної церкви

04 Березня 2022, 11:15
Львівська УПЦ МП вимагає автокефалію від Російської православної церкви 334
Львівська УПЦ МП вимагає автокефалію від Російської православної церкви

Львівська архиєпархія УПЦ МП звернулась до митрополита Філарета з вимогою проголосити автокефалію від Російської православної церкви (РПЦ). Про це повідомляють на сайті Львівської ОВА.

«Сьогодні маски скинуті. Очевидно всім, що за словами про братерську любов і створення єдиного духовного простору «руського миру» ховалося  людиноненависницьке прагнення захопити і пригнобити вільний і боголюбивий український народ. Ми маємо Каїна – в особі Президента Росії В. Путіна», – йдеться у зверненні духовенства.

Це є перше в Україні колективне зверненням духовенства цілої єпархії щодо бажання вийти зі структури РПЦ, яка за словами отців «мовчазно погоджує війну».

«Перебування в молитовній і євхаристичній єдності з Московським Патріархатом, навіть після прийняття рішення не поминати за Божественною Літургією Патріарха Кирила, виставляє вірних УПЦ перед їхніми друзями, родичами та побратимами ворожими колабораціоністами і зрадниками. Хоча насправді ТАК НЕ Є. Ми всі – патріоти. Ми любимо свою Батьківщину й доводимо це на полі бою і в тилу. Православні священники  Галичини завжди зі своїм народом!», –заявляють священники.

Країною котиться хвиля незадоволення від духовенства та Владик УПЦ (МП), які припиняють поминати Патріарха Московського за богослужінням.

«Звичайно, позитивною є тенденція щодо припинення молитовного поминання Московського Патріарха, зокрема Митрополит Львівський і Галицький Філарет (Кучеров) видав відповідне розпорядження. Проте рефлексія на ситуацію сьогодення повинна бути більш рішуча та радикальна на загальноцерковному рівні УПЦ (МП), необхідно обірвати всі зв’язки з РПЦ», – зазначив очільник Львівщини Максим Козицький.

Як додає, начальник відділу національностей та релігій департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації Василь Дорош, позиція очільника Львівщини є дуже чіткою і правильною.

«Предстоятель УПЦ (МП) Митрополит Онуфрій і досі згадує Патріарха Кирила за богослужінням, що за церковними канонами робить усіх членів цієї структури опосередкованими учасниками цього згадування. Гинуть наші діти, тому майбутнє у єдності з росією та РПЦ – неможливе», – зазначив Василь Дорош.

Максим Козицький додав, що сьогодні вся Україна об’єднується у захисті від зовнішнього ворога.

«Державні структури, місцеве самоврядування, військові, волонтери, підприємці, небайдужі громадяни – кожен вносить лепту у спільну боротьбу за нашу державу. І дуже важливо, що ми сьогодні чуємо позицію церкви, адже саме духівництву найбільше довіряє населення, адже саме духівництво завжди було і є активним учасником визвольної боротьби нашої держави. Наголошую, внесок кожного надзвичайно важливий, чи це значні суми на армію, чи це гуманітарна допомога жінкам і дітям, які втікають від російських вбивць. У боротьбі за нашу державу ми – єдині. Держава, церква та народ», – наголосив Максим Козицький.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром