Журналістів закликають писати про переселенців

25 Січня 2016, 18:29

Громадська організація «Розвиток Волині» та Житомирська обласна молодіжна громадська організація «Паритет» оголосили конкурс журналістських матеріалів про вимушено переміщених осіб, які успішно інтегрувалися у життя місцевих громад.

Інформаційна кампанія на підтримку переселенців стартувала у понеділок, 25 січня. Під час презентації конкурсу голова ГО «Розвиток Волині» Ірина Колковська розповіла, що результати опитування вимушено переміщених осіб та населення приймаючих громад свідчать про проблеми у міжособистісному спілкуванні, конфлікти у побутовому та громадському житті.

«Також серед настроїв переселенців спостерігається важкий психологічний стан, зневіра у майбутнє, небажання відновлювати звичний уклад життя», – зауважила Ірина Колковська.

Про те, що проблеми в освоєнні таки є, розповіли й самі переселенці, які долучилися до презентації цієї ініціативи.

«Не можу сказати, що моя інтеграція проходить успішно, спочатку доводилося працювати прибиральницею в приватних будинках, щоб вижити, братися за будь-яку роботу. Але для мене особистою драмою стало те, що у моїй сім’ї відбувся розкол: чоловік та його мати залишилися жити в Криму, в Алушті, адже вони із самого початку були за приєднання півострова до Росії», – розповіла переселенка Юлія Перфільєва.

Анна Кречкіна переїхала до Луцька із Горлівки. За півтора роки життя в обласному центрі найскладніше знаходити мову в органах державної влади, стверджує вона.

«Луцька громада нас прийняла добре, але існують проблеми, які має вирішувати держава, мають прийматися відповідні закони. Мені повсякчас доводиться збирати купу паперів, доводити, що я громадянка України. Тобто наразі я і мої двоє дітей знаходимося в таких умовах, що постійно виникає запитання, чи не повернутися нам назад у Горлівку, де хоча б власне житло. Адже моєї мінімальної зарплати вистачає хіба що на житло, на їжу мало що залишається», – розповіла Анна Кречкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Недолуге законодавство чи справа моральності: як живуть переселенці в Луцьку

Саме для того, аби допомогти переселенцям у вирішенні їхніх життєвих проблем та налагодити кращий діалог з місцевими, активісти проводять інформаційну кампанію та закликають журналістів долучитися до проекту. Конкурсні роботи потрібно надіслати включно до 21 лютого 2016 року. Більше про умови конкурсу читайте тут.