Який податок платитимуть лучани на нерухомість

25 Січня 2016, 16:08
6080 Джерело: volynnews.com

Законодавець не дозволив збільшити площу нерухомості, яка не оподатковується. Відтак, луцькі депутати мусять встановлювати площу, за яку лучани платитимуть податки, згідно із законом.

Про це стало відомо під час засідання бюджетної комісії міської ради сьогодні, 25 січня, пише Інформаційне агентство Волинські новини.

Нагадаємо, торік, луцькі депутати прийняли рішення, що лучани платитимуть 2% від мінімальної зарплати податку на житлову нерухомість за більш ніж 70 метрів квадратних квартири і 140 метрів квадратних будинків. А за нежитлову нерухомість – 0,25% за метр квадратний від мінімальної заробітної плати. Згодом депутати знизили плату до 1% на житлову нерухомість. 

Передбачалося, що згадані ставки вводитимуться у 2016 році.

Однак, згідно з чинним податковим законодавством, каже начальник департаменту фінансів міськради Лілія Єлова, тепер органи місцевого самоврядування не можуть збільшувати пільгову площу.

Відтепер, база оподаткування житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

► для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 метрів квадратних;

► для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 метрів квадратних;

► для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 метрів квадратних.

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються у розмірі 1 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 метр квадратний.

Ставки податку для господарських (присадибних) будівель, допоміжних (нежитлових) приміщень (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні) встановлюються у розмірі 0 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 метр квадратний бази оподаткування.

Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується 100 % до міського бюджету.

Крім того, пропонована додаткова ставка податку в розмірі 25 тисяч гривень. Для таких об’єктів нерухомості: квартири площею понад 300 метрів квадратних, будинки – понад 500 метрів квадратних.

Зі слів Лілії Єлової, очікується, що до міського бюджету надійде 2,4 мільйона гривень податку на нежитлове нерухоме майно. А за житлову нерухомість від фізичних осіб до бюджету має надійти 167 тисяч гривень, а від юридичних осіб – 255 тисяч гривень.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром