Інді-гурт «Три кроки в ніч» записав альбом на вірші Лесі Українки

21 Лютого 2022, 17:40
«Три кроки в ніч» 530
«Три кроки в ніч»

Львівський акустичний інді-гурт «Три кроки в ніч» виклав у мережу медитативний альбом «Річка V. Дорога на Буркут» на вірші Лесі Українки

Про це повідомляє Читомо.

Новий альбом гурту об’єднує шість пісень на вірші Лесі Українки. Над ним Віктор Мартинюк та Марічка Кошелінська-Мартинюк, засновники «Три кроки в ніч», працювали півтора року. Натхненням для альбому автори шукали в історії подорожі Лесі Українки до високогірного села Буркут.

Музиканти розповіли, що ця ідея виникла не відразу: спочатку вони обрали два вірші Лесі Українки, які мали намір покласти на музику, не знаючи про шлях до Буркута. Замисел з’явився, коли друг гурту, літературознавець та засновник мандрованих конференцій Ростислав Чопик повідомив, що чергова конференція мандруватиме до «забутого людьми (але аж ніяк не Богом забутого)» Буркута й буде присвячена Лесі.

«Буркут виявився образом, який усе зв’язав. Подорож до Буркута — однозначно була для Лесі продовженням тієї межової ситуації, яку вона пережила пів року перед тим у Мінську біля ліжка Мержинського. Точніше, виходом з неї, коли поетка, шукаючи місця для відновлення фізичного здоров’я і душевних сил, добралася до популярного тоді серед галицьких українців місця відпочинку високо в гуцульських горах.

Музичний альбом — це, звичайно, не літературознавча розвідка і ми не намагалися реконструювати якусь хронологію внутрішніх переживань. Але ми побачили, що обрані тексти укладаються у розмову поетки з собою, а всяка розмова може бути помислена власне як подорож. Причому в Лесиних образах є багато руху саме за вертикаллю — дуже амбівалентного, коли хочеться позбутись недосконалості світу, щоб бачити краще і далі, а водночас зрозуміло, що живе чуття саме з такого недосконалого світу й народжується», — розповів в ексклюзивному коментарі Читомо Віктор Мартинюк.

Музиканти називають свій новий альбом «усамітненим». Його історія розпочалася 2020 року в умовах карантинних обмежень. За словами Віктора Мартинюка, робота над «Буркутом» для гурту була справою творчого виживання, оскільки пів року музиканти просто не могли провести жодної репетиції, і гурт практично зник. 

Крім того, він розповів, чому «Три кроки в ніч» обрали саме творчість Лесі Українки: «З Лесею Українкою у нас давня приязнь. Не скажу, що будь-який текст Лесі легко лягає на музику, але в них можна знайти той баланс інтимності й універсальності, який потрібен, щоб можна було авторський текст виконувати як свій власний.

Ще одна особливість нашої роботи з її текстами полягала в тому, що хотілось уникнути хрестоматійності. Багато її сильних віршів добре знані ще зі шкільної лави. Нам хотілося, щоб тексти не були впізнавані, адже хрестоматії не лише презентують найкраще (в ліпшому разі), але й створюють враження, ніби поет зводиться до кількох творів, навіть кількох афористичних формул. Насправді ж так не є. Крім того, відомі поезії мають на собі нашарування попередніх інтерпретацій, з якими не хотілося змагатися. Навпаки, хотілося відкрити поезію Лесі для себе (а може й для слухачів) як уперше».

Альбом «Річка V. Дорога на Буркут» можна послухати в YouTube Music та Spotify.

Довідково: Гурт «Три кроки в ніч» утворився 2013 року, напередодні першого Свята музики у Львові. Його заснували музиканти Марічка Кошелінська-Мартинюк (вокал, бандура, фортепіано) і Віктор Мартинюк (перкусія, мандоліна), а згодом до них доєднався літературознавець та духовик Данило Ільницький (англійський ріжок, гобой, сопілка, блокфлейта) і гітарист Олександр Міхаліцин. 2015 року гурт опублікував альбом колискових пісень «Ковдронька», адресованих не так дитячій аудиторії, як внутрішній дитині, що живе всередині кожного дорослого. Від 2016 року «Три кроки в ніч» продовжують традицію літературних музичних гуртів, пишучи музику на вірші як сучасних поетів і поеток, так і класиків, прикладом чого є виданий 2019 року мініальбом «Висока вода».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром