На Волині триває робота щодо вирішення конфліктів у сфері міжміських пільгових перевезень учасників АТО/ООС

21 Лютого 2022, 13:43
Одним із організаторів діалогових сесій на Волині був депутат Волинської обласної ради Іван Мирка. Політична реклама 570
Одним із організаторів діалогових сесій на Волині був депутат Волинської обласної ради Іван Мирка.

У грудні 2021 року ГО «Інститут миру і порозуміння» за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку у Волинській області організувала дві діалогові сесії щодо вирішення проблем у сфері міжміських пільгових перевезень учасників АТО/ООС. 

Одним із організаторів діалогових сесій на Волині був депутат Волинської обласної ради Іван Мирка. 17 лютого він, разом зі своїм помічником та депутатом Луцької районної ради Олександром Новаком, провів брифінг у прес-клубі Волинської обласної ради, на якому поділилися результатами діалогових сесій та окреслили подальші дії щодо вирішення проблем із пільговими перевезеннями учасників АТО/ООС.

 

 

Учасники АТО/ООС у Волинській області постійно вимушені відстоювати права на пільговий проїзд, які надані їм державою, оскільки деякі перевізники відмовляються надавати послуги таким пасажирам-пільговикам. Перевізники, у свою чергу, припиняють перевезення пільгових категорій у зв’язку із відсутністю компенсацій чи не підписанням з ними договорів про пільгові перевезення. Це призводить до постійних конфліктних ситуацій між перевізниками та учасниками АТО/ООС, які викликають значний суспільний резонанс, а також між перевізниками та організаторами перевезень (державними органами), які переклали відповідальність за пільгові перевезення на місцевий бізнес.

Під час брифінгу Іван Мирка зазначив, що в ході діалогів було досягнуто декілька важливих результатів. Зокрема, знайдено спільні позицій сторін у конфліктах, які виникають між учасниками АТО/ООС, перевізниками та органами місцевого самоврядування.. Місцевим радам запропоновано систематизувати інформацію щодо об’ємів пільгових перевезень, їх фактичного фінансування та необхідного фінансування. У той же час, є розуміння, що проблема не вирішується на місцевому рівні, а потребує врегулювання на державному рівні.

Олександр Новак зазначив, що після діалогових сесій був напрацьований типовий проект звернення до центральних органів влади України щодо врегулювання механізму фінансування пільгових перевезень учасників АТО/ООС. Це звернення буде запропоноване для голосування у більшості міських, сільських та селищних рад Волинської області.

«Ми зрозуміли, що є необхідність створення робочої групи для розробки Програми компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян у Волинській області. Для цього ми можемо використати досвід Львівської області. Крім того, ми вже розробляємо зміни до Програми розвитку інфраструктури у Волинській області. Також ми продовжуємо лобіювання внесення змін у законодавство для зміни механізму фінансування пільгових перевезень учасників АТО/ООС серед народних депутатів України» - заявив Іван Мирка на брифінгу.

Олександр Новак заявив, що адвокаційна кампанія щодо покращення ситуації у сфері міжміських пільгових перевезень учасників АТО/ООС на Волині триватиме і надалі.

До слова, 18 лютого на сесії Луцької районної ради було підтримане напрацьоване в результаті діалогових сесій звернення до центральних органів влади. На черзі – прийняття даного рішення на черговій сесії Волинської обласної ради.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром