У місті з'явилася Асоціація захисту прав споживачів

22 Січня 2016, 13:14
4706 Джерело: slovovolyni.com

Захистити свої законні права споживачів волинянам допоможе новостворена громадська асоціація.

Про це стало відомо вчора, 21 січня, під час презентації Волинського обласного громадського об’єднання «Асоціація прав споживачів» у Волинській державній обласній науковій універсальній бібліотеці імені Олени Пчілки, пише Слово Волині.

Презентація нового громадського формування відбулась в рамках проекту громадської організації «Об’єднання «Самопоміч» «Захист прав споживачів».

Координатор ВОГО «Асоціація захисту прав споживачів» Роман Осадовський зауважив, що останнім часом споживачі майже не мають можливості захистити власні інтереси, адже державні органи, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства у цій сфері, фактично не працюють. Останні наразі можуть проводити лише часткові перевірки за заявою споживача і лише в тих межах, які зазначені у скарзі.

Водночас Роман Осадовський каже, що законодавство передбачає таку форму захисту прав споживачів, як громадський контроль. Тому, зважаючи на складну ситуацію в країні та прагнення підприємців заробити у будь-який спосіб, громадські діячі вирішили створити Асоціацію для захисту прав усіх волинських споживачів.

З його слів, закон наділяє такі асоціації багатьма правами, що мають державні контролюючі органи, громадські формування не мають лише інструментів для примусу.

Так, асоціації можуть зібрати дані про правопорушення, передати їх у відповідні контролюючі органи, відслідкувати подальше вирішення питання та в разі необхідності – подати позов до суду. Цікаво, що при зверненні до служителів Феміди з приводу захисту прав споживачів позивачем може бути навіть невизначене коло осіб. Також активісти мають право вносити пропозиції щодо розроблення нормативних документів та припинення випуску/продажу шкідливої продукції.

На думку Романа Осадовського, сьогодні люди зовсім необізнані із законодавством у сфері захисту прав споживачів. Так, на Волині є всього лиш близько 30 подібних експертів. Відтак, одним із своїх основних завдань члени Асоціації вважають проведення просвітницької роботи з населенням. Для цього активісти планують проводити лекції на тему прав споживачів, під час яких розповідатиметься про те, як скласти претензію до продавця чи власника магазину, як повернути товар належної чи неналежної якості тощо.

Громадська асоціація допомагатиме й самим підприємцям, зокрема вона здійснюватиме правову оцінку спірних ситуацій із споживачами. Суб’єктам господарювання також пояснюватимуть, як реагувати на скарги, співпрацювати з державними органами.

В найближчому майбутньому громадські діячі планують створити та розповсюдити листівки з інформацією про основні права споживачів, а також провести ряд зустрічей з молоддю, можливо навіть з школярами.

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко додає, що підприємці наразі знаходяться в привілейованому становищі, оскільки якість надання послуг не перевіряється і власник розуміє, що таких перевірок не буде, максимум, що йому загрожує – це розголос у соцмережах та ЗМІ.

Тому необхідність проведення просвітницької роботи з волинянами для кращого розуміння ними своїх прав давно назріла. За словами жінки, лише тоді, коли кожен знатиме, як можна себе захистити, ситуація зміниться на краще.









Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром