Збір підписів розпочали: волинський вчитель може посмертно стати Героєм України

06 Грудня 2017, 18:37
Дмитро Глазунов підписує клопотання до Президента України та оголошує про збір підписів для того, щоб присвоїти звання Героя України Юрію Лелюкову 7739
Дмитро Глазунов підписує клопотання до Президента України та оголошує про збір підписів для того, щоб присвоїти звання Героя України Юрію Лелюкову

Волинському учителю Юрію Лелюкову хочуть присвоїти звання Героя України.  34 роки тому чоловік, пожертвувавши своїм життям, врятував 26 десятикласників. 

На уроці військової підготовки в Іваничівській школі № 2 учителю потрапила до рук граната, яка мала би бути навчальною, але  виявилася бойовою. У Юрія Анатолійовича було чотири секунди на роздуми, і він прийняв рішення: закрив гранату собою, аби зберегти життя учнів. 

Подвиг чоловіка не оцінили належно ні за Радянського союзу, ні у період незалежності України. Для того, щоб вберегти цю пам'ять та достойно оцінити мужній вчинок, учителю хочуть присвоїти найвищу державну нагороду. Таку ініціативу виголосив Дмитро Глазунов – голова благодійного фонду «Рідна Волинь» у Луцьку.  

Дмитро Глазунов – голова благодійного фонду «Рідна Волинь»
Дмитро Глазунов – голова благодійного фонду «Рідна Волинь»

Завдяки фонду у листопаді провели вечір пам'яті Юрія Лелюкова. Зал Луцького палацу культури був повністю заповнений, а ініціативу про присвоєння звання підтримали усі глядачі.

«Ми звертаємося до Президента України з клопотанням про присвоєння цього звання посмертно, адже подвиг Юрія Лелюкова заслуговує на найвищу державну нагороду нашої країни. На вечорі пам'яті у промовах близьких, колег, учнів учителя простежувалась основна думка – його подвиг не оцінили по-справжньому. Це не сталось ні за радянських часів, і не зараз, коли країна незалежна», – зазначив Дмитро Глазунов. 

Для того, аби оцінити належним чином Героя, благодійний фонд організував збір підписів серед волинян. У середу, 6 грудня, голова фонду Дмитро Глазунов підписав це клопотання.

Дмитро Глазунов підписує клопотання до Президента України про збір підписів для того, щоб присвоїти звання Героя України Юрію Лелюкову
Дмитро Глазунов підписує клопотання до Президента України про збір підписів для того, щоб присвоїти звання Героя України Юрію Лелюкову

Клопотання до Президента України про присвоєння учителеві Юрію Лелюкову звання Героя України посмертно
Клопотання до Президента України про присвоєння учителеві Юрію Лелюкову звання Героя України посмертно

Віддати свій голос можна на сайті благодійного фонду «Рідна Волинь» у розділі анонсів. Там розміщений оригінал звернення до Президента та бланк для збору підписів. Його можна роздрукувати просто з сайту і  почати збирати підписи. Також можна прийти у приміщення фонду та отримати зразки бланків.

Збір підписів триватиме до Нового року. Заповнені бланки потрібно передати в офіс благодійного фонду. Приміщення знаходиться за адресою: місто Луцьк, вулиця Шопена, 12а/3, тел: 24–11–02.

Дмитро Глазунов закликає волинян та усіх небайдужих долучитися до цієї благородної акції та допомогти на благодійних засадах. Нагадаємо, нещодавно вечір пам'яті Юрія Лелюкова проходив у рамках проекту «Честь маю», який організовує благодійний фонд «Рідна Волинь».  

«Честь маю» – це спроба об'єднати суспільство навколо одвічних людських цінностей, а не навколо політики та грошей. Становлення будь-якої особистості повинне починатись із поважного ставлення до свого коріння, історії, пам'яті тих, кого вже нема. Все розпочинається з елементарних речей: з прибраної могили, служби в церкві», – розповідає голова Дмитро Глазунов. 

До слова, такий проект єдиний у Волинській області. Крім цього, проект доклав зусиль для нагородження званням Героя України Андрія Снітка, який героїчно загинув. Тоді благодійний фонд також проводив вечір пам'яті у Маневичах та підписував звернення до Президента України. Також у рамках цього проекту організовували вечір пам'яті багаторічного керівника Луцького училища культури і мистецтв Віктора Чебліна.

Одним з найбільш масштабних заходів проекту «Честь маю» став вересневий фестиваль пісень В'ячеслава Хурсенка. Фестиваль 2018 року запам'ятається поціновувачам пісень відомого співака не лише вражаючими виступами, а й презентацією книги про В'ячеслава Хурсенка, яку готують у фонді.

Більше відомостей про діяльність проекту «Честь маю» та благодійного фонду «Рідна Волинь» читайте на створеному однойменному сайті Рідна Волинь.

Новостворений сайт благодійного фонду «Рідна Волинь»
Новостворений сайт благодійного фонду «Рідна Волинь»

1
Журналісти Район.Луцьк поставили підписи одними з перших
Журналісти Район.Луцьк поставили підписи одними з перших

Марія ВАВРИНЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром