Депутатам розказали, де у місті найсмачніша вода

21 Січня 2016, 16:12
2280

На день депутата обранцям громади зробили екскурсію «Луцькводоканалом»,  показали очисні споруди і найкращий водозбірник міста.

Щоб обдивитися об’єкти одного з найважливіших підприємств міста, зібралося чимало депутатів,  зокрема і секретар міськради Юлія Вусенко. Екскурсію  водоканалом влаштували у четвер, 21 січня.

Гідом подорожі найцікавішими об’єктами підприємства став головний інженер КП «Луцькводоканал» Сергій Строк.

Першим об’єктом,  який показали депутатам, стали очисні споруди підприємства, які знаходяться у селі Липляни поблизу Луцька.



Сергій Строк розповів,  що перша черга очистки збудували ще 1973 року. Після цього за 10 років спорудили ще дві черги. Загальна потужність очисних споруд – 120 метрів кубічних на добу. Проте наразі вони не використовують весь потенціал, а працюють на третину потужності.

«У Радянському Союзі будівництво велося на перспективу,  все мало розширюватися, кількість жителів збільшуватися. Проте сталося навпаки, з плином часу кількість поданої води на очисні споруди зменшилася. Зараз через очисні споруди у суху погоду в середньому проходить 45 тисяч метрів кубічних,  а в дощову погоду – 50-70 тисяч. Відповідно очисні споруди працюють десь на третину своєї потужності і справляються з покладеною на них місією», – розповів головний інженер.

Сергій Строк також зазначив, що технології, які були дієвими сорок років тому, уже не в змозі очистити воду від усіх хімікатів, якими стали користуватися громадяни у побуті.

«Очисним спорудам більше сорока років, тому вони вже потребують значних капіталовкладень. Аби їх переробити за сучасними нормами при сьогоднішньому курсі валюти, потрібно близько мільярда гривень. Але відповідно таких коштів немає», – зазначив Сегій Строк.



Депутати мали змогу обдивитися усі черги очисних споруд, починаючи від початкового етапу, коли вода з відходами життєдіяльності тільки потрапляє на підприємство. Вода проходить усі етапи очищення, зокрема збагачення повітрям.

Наступним пунктом,  де депутати мали змогу побувати, стала каналізаційна насосна станція № 2,  одна із найбільших у місті.

Сергій Строк зауважив, що на цій станції планують заміну насоса за рахунок коштів від НЕФКО. Така модернізація дасть змогу значно скоротити витрати електроенергії.

«Двигун буде 140 кіловат. Ми очікуємо 25-30 кіловат на годину економії електроенергії з цього насоса,  порівняно з тим,  який працює сьогодні», – розповів головний інженер.

Не менш цікавою стала екскурсія на Малоомелянівський водозабір. Ті лучани, які отримують воду з насосної станції №3,  мають змогу насолодитися найкращою водою у місті. Сергій Строк запевняє,  що вода по всьому місту доброї якості,  проте саме Малоомелянвська станція подає воду з найкращими характеристиками.

«Вода тут подається на фільтри,  де верхній шар – цеоліт,  а нижче –  щебінь. Вона проходить стадію знезалізнення, потім її подають у резервуари, звідки вона уже йде на місто», – зазначив Сергій Строк.

Окрім того, для знезараження води уже два роки не використовують хлору, для цього послуговуються звичайною кухонною сіллю. Цей процес доволі простий і дієвий.


Кінцевим пунктом депутатської екскурсії став ще один об’єкт «Луцькводоканалу» на вулиці Січовій. Тут розміщена диспетчерська служба підприємства, де, крім прийому викликів, відстежується рух службових авто. У цьому ж приміщення знаходиться транспортний цех, водопровідно-каналізаційний відділ, лабораторія та відділ ремонту і перевірки лічильників.

Через снігову погоду ряди депутатів на огляді останнього об’єкта порідшали. Проте у «Луцькводоканалі» сподіваються, що завдяки співпраці з обранцями громади робота водоканалу стане комфортнішою для лучан.
















 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
21 Січня 2016, 19:37
Велика пляма забруднення підземних горизонтів від відстійників цукрового заводу досягла дачних масивів на львівській вул Луцька. Інженер воднік сергій генадійович попереджав про це. Скоро з джерел і в Гіркій Полонці може потекти отрута в Чорногузку. Сморід та отруєння від відстійників як трупний яд від покійника. Екологічна катастрофа тихо підкрадається. Це ж скільки мільйонів кубів влили іде воно дівається десятками років? Може вже слід задуматись і не просто гатити гидоту на висотні відстійники?
21 Січня 2016, 23:23
&quot;Кінечним пунктом депутатської екскурсії став ще один об’єкт...&quot;<br/>не кінечний, а кінцевий
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром