Лугова: на місті сучасної вулиці колись було село Воличка Підлуцька

28 Листопада 2017, 07:09
Вулиця села Воличка Підлуцька 3802 Джерело: hroniky.com
Вулиця села Воличка Підлуцька

Луцьку майже тисяча років. Протягом свого існування місто росло, його площа збільшилась у 100 разів. Колись старого міста був 41 гектар, зараз – 4160 гектарів.

Розширюючи свої межі, Луцьк приєднував до себе довколишні села та хутори. Їх існування відійшло в історію, зникли вони й на географічних картах, – пишуть Хроніки Любарта.

Одне з таких сіл – Воличка Підлуцька

Воно знаходилось одразу за Бернардинським монастирем, поблизу дороги на Рівне та Дубно. Там, біля річки Глушець, було єврейське поселення, що існувало вже у ХVIII столітті. Село мало свою синагогу та молитовну школу. Єврейські будинки розміщувались на схилі хаотично.

Вулиця села Воличка Підлуцька
Вулиця села Воличка Підлуцька

Разом із землями села Воличка над Глушцем, що розташувалося поруч, цю частину Волички Підлуцької приєднали до Луцька у 1834 році та особливих змін тут не відбулося. Зараз на цьому місці – сучасна вулиця Лугова – єдина з єврейського кварталу, що зберегла свою траєкторію і частину тогочасної забудови.

Неподалік знаходились садиби багатих лучан. На початку ХХ століття їх було шість і майже біля кожної був власний парк. Теперішня  вулиця Ярощука виконувала роль центральної дороги цього кварталу.

Уже у плані 1870 року, новий Луцький квартал включав у себе землі сіл Воличка Підлуцька та Воличка над Глушцем. Останню частину Вульки приєднали до Луцька у 1895 році, тоді міська межа перемістилася до хутора Новий світ, тепер на цьому місці вулиця Чехова.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39