Як у Луцьку зривали показ радянської документалки

25 Листопада 2017, 17:40
Зірвали показ фільму про радянську авіацію 11274
Зірвали показ фільму про радянську авіацію

Розпочати показ фільму про волинську авіацію, «якого не знайти у відкритому доступі в мережі Інтернет і державних та приватних кіноархівах на території України», мали о 14:00 цієї суботи. Стрічка «Право на крила» розповідає про щоденний побут радянських льотчиків з Луцька.

Подивитися стрічку запросили людей, яких зафільмувала молодими півстолітня плівка.

2
Подивитися фільм прийшло кількадесят лучан
Подивитися фільм прийшло кількадесят лучан

1
Дехто хотів побачити на екрані себе
Дехто хотів побачити на екрані себе

Ініціювали перегляд Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ» спільно з громадським формуванням «Волинський щит».

Зірвали перегляд  представники «Національного корпусу» разом з ВО «Свобода».

Перед початком показу краєзнавець Ігор Левчук розповів про історію авіації на Волині. Тут, за його словами, літали найкращі винищувачі  у всій Європі. Після нього слово взяв представник «ОВАЛу» Ілля Сметанін. Власне, на цьому «перегляд» фільму і скінчився, так і не розпочавшись.

2
Ігор Левчук розповів про історію авіації в Луцьку
Ігор Левчук розповів про історію авіації в Луцьку

Активісти перервали показ на словах про Москву
Активісти перервали показ на словах про Москву

Під час розповіді Іллі Сметаніна про те, як він попросив стрічку у російському архіві, до актової зали бібліотеки імені Олени Пчілки увійшла група націоналістів. Чоловіки вимагали «припинити шабаш».

Найперше, що обурило хлопців, які були учасниками АТО, - постійне згадування Росії у розповіді Сметаніна.  Друга хвиля нарікань припала на радянське минуле, і те, що його згадують у день скорботи та пам’яті жертв голодоморів.

«Тут було анонсовано фільм, і після фільму – чай і печенюшки. Перепрошую. Всі українці підуть на Театральний майдан вшановувати пам’ять жертв Голодомору, а ці люди дивитимуться фільм з печивом? По-друге, що цей фільм має пропагувати? Круту авіацію в радянській Україні? Ми маємо гордитися радянською авіацією? І хоч тут ніхто прямо і не говорив, що буде пропагувати Радянський Союз, але такий тонкий підтекст тут є», - переконаний очільник «Національного корпусу» на Волині Андрій Дяченко.

АТОвець Андрій Дяченко обурений проведенням такого заходу в Луцьку
АТОвець Андрій Дяченко обурений проведенням такого заходу в Луцьку

Свободівець Микола Федік тільки сьогодні дізнався про показ стрічки. Чоловік швидко зібрав групу небайдужих активістів, аби його припинити. У демонстрації таких стрічок політик бачить «руку Кремля». Тому виходом було тільки її публічне (на очах тих, хто прийшов дивитися фільм та на камери ЗМІ) скасування.

Конфлікт розгорнувся між глядачами та активістами. Одні стверджували, що перегляд  документальних стрічок про волинську авіацію – дуже навіть патріотична справа, інші ж намагалися розігнати «шабаш» та припинити потік ностальгії за «світлим радянським минулим».

Після словесних перепалок глядачі покинули приміщення
Після словесних перепалок глядачі покинули приміщення

Про що була стрічка насправді, і чи була там радянська пропаганда, так ніхто і не дізнався. 

 

Коментарі
25 Листопада 2017, 20:06
І Дяченко і Федік просто створіння, біомаса (з гнилим смородом), а не люди.
25 Листопада 2017, 20:09
Як мене харять ці псевдо патріоти...<br/>Хай пі*дує в ато і там розказує що можна робити а що ні. Дибілоїди
25 Листопада 2017, 20:22
бидло,яке вказує,що.кому і коли дивитися...
25 Листопада 2017, 21:20
Це стадо бидла переходить всі рамки. Бидло є бидло.
25 Листопада 2017, 22:09
бтдло патріоти
25 Листопада 2017, 22:36
Дякуючи авіатехніці Рядянського Союзу ( в Україні самий новий вертоліт 1991 року випуску), в зоні АТО було врятовано сотні життів патріотів України. І не вдоволений Андрій Дяченко повиний дякувати цим авіаторам які навчалися в Сизрані чм Саратові і не зрадили Батьківщині. Дякуючи таким *псевдопатріотам* в Україні працює рука Кремля. *Свобода* це проект Росії по дестабізаці політичної обстановки в Україні.ї
25 Листопада 2017, 23:09
Кіно взяли в російському архіві, все ясно. Ото з добра дива, в день голодомору показують кіношку з російського архіву...
26 Листопада 2017, 00:22
Кошмар просто. Невже ці нацики дійсно думають,що їхня думка комусь цікава? Всерівно всі залишаться при своїх думках і тими,кими є. Пілоти пілотами,сильними і розумними. А вискочки вискочками,які окрім як викрикувати і влаштовувати дійсно свої шабаші з зігуванням на Бандеру,більше ні на що не здатні.
26 Листопада 2017, 00:34
Вишевата хоче пропіаритися перед виборами як завжди.Ід*оти при владі лишилися ті самі тільки напялили вишиванки.А чи не рядянська військова техніка залишилась в українській армій.Так по логіці її теж треба заборонити.Та й взагалі заборонити слово &quot;Рядянська&quot;.А ще краще посадити людей в клітки біля зомбоящика
26 Листопада 2017, 00:50
Я знаю, що над цим фільмом багато працював і пропагував покійний Борис Павлович Ревенко, гагатолітні
26 Листопада 2017, 01:53
Якщо нас всiх обурюють цi &quot;патрiйоти&quot; то нафiга ми iх терпимо?
26 Листопада 2017, 02:06
Дибiлкуватi пришелепкуватi патрiйоти вiдважно атакують дiдусiв.
26 Листопада 2017, 03:39
Пора вже тих прибитих з-за рогу міішком малолітніх гітлерчуків виловлювати і потроху виховувати. Із завтрашнього дня і візьмемося за лозини вганяти розум в їхні тупі задниці.
26 Листопада 2017, 15:23
Розпоясалися свободівц на Волині. Ці неонаціоналісти звихнулися на своїй ідеології. Геть таку гидоту! Противняк повний. Дебіли!
26 Листопада 2017, 18:50
Люди, ви шо з глузду з'iхали? Це ж Вафлей, ну той жирний, весь в чорному I в кепцi. Вiн же психiчнохворий. ))))) Комбат. )))) Аффiгеть, псixи рулять.
26 Листопада 2017, 18:55
Це у нього манiя така шо вiн &quot;комбат&quot;. У нього насправдi важка форма дiaбету, ускладнення на мозок дало. ))))) &quot;Комбат&quot; в 2015 найшов ше двох соратникiв I поiхав у &quot;ато&quot;. Але бiля Днепропетровска закiнчився бензин I вiн вернувся. ))))))
26 Листопада 2017, 18:58
Можна було би iх пендалями розiгнати. Але небезпечно, бо зразу настучать в сбу.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром