В «Адреналіні» влаштували співочий етнофестиваль

18 Січня 2016, 13:44
2384

У Центрі дозвілля та розвитку «Адреналін Сіті» довели, що колядувати та щедрувати на різдвяні свята – не лише сільська традиція.

У неділю, 17 грудня, в арт-кафе «Стоп-кадр» відбувся шостий етнофестиваль,  який зібрав десятки творчих дитячих колективів з усієї області, пише Таблоїд Волині.

Цьогоріч на фестиваль з’їхалося понад 250 дітей з 10 фольклорних вокально-танцювальних ансамблів, гуртів та колективів, що тішили гостей свята різдвяними віншуваннями, автентичним виконанням відомих українських колядок і щедрівок, танцювальними номерами та театралізованим дійством «Різдвяний вертеп».

«Таким чином підтримуємо національний дух і дух Різдва на Волині», – сказала керівник PR-напрямку СОК «Адреналін Сіті» Оксана Вашкевич.

Завершенням офіційної частини свята був виступ молодіжного гурту «Імпреза». Після чого на всіх охочих – і дітей, і дорослих – чекав солодкий фуршет. Частували гостей п’ятьма видами куті та солодощами від мережі «Наш край».

До речі, звичай колядування має свою давню історію, коріння якої сягає ще арійських часів. Колядка пов’язана з днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди. Його святкували 25 грудня. Вважалося, що в цей день Сонце з’їдає змій Коротун. Всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове сонце – маленького Божича.

Язичники намагалися захистити новонародженого: вони проганяли Коротуна, який намагався з’їсти нове Сонце, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця, і зображення цього сонця носили з собою. Як тільки на небі сходила зоря, колядники заходили в двір, кликали господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зорі. Ці пісні й стали називати колядами або колядками.

Ідеологія свят Різдва-Коляди й Щедрого вечера, а особливо їхніх пісень, має виразні знамена праісторичности і творить окремий світ думок і вірувань.













 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром