В Луцьку команди з різних міст України змагались на літературних дебатах

26 Грудня 2021, 11:14
Новорічний кубок в Луцьку ВІДЕО 633
Новорічний кубок в Луцьку

В Луцьку відбувся п’ятий Всеукраїнський літературний дебатний турнір «Новорічний кубок». 

18-19 грудня у Волинській державній обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки зібрались дебатери зі різних міст України. Про це Район.Культура повідомили організатори. 

Цей турнір вже вп’яте проходить в бібліотеці імені Олени Пчілки, що, за словами організаторів, є елементом особливої атмосфери літературних турнірів.

Цьогоріч тематикою був жанр «магічний реалізм», учасники отримали розширений список творів за два тижні до змагань:

  • Едгар Аллан По, The Imp of the Perverse («Біс протиріччя»), The Murders in the Rue Morgue («Вбивство на вулиці Морг»), The Gold-Bug («Золотий жук»).
  • Орасіо Кірога, Cuentos de amor de locura у de muerte («Оповідання про любов, безумство та смерть»), Cuentos de la selva («Казки сельви»), Anaconda («Анаконда»).
  • Ольга Токарчук, «Шафа», «Deus ex», «Номери».
  • Габріель Гарсія Маркес, «Doce cuentos peregrinos (Дванадцять оповідок-мандрівок»).
  • Микола Гоголь, «Запропаща грамота (Бувальщина, розказана дячком ***ської церкви)».

На турнірі змагались учнівські та студентські команди з Луцька, Львова, Івано-Франківська, Вінниці, Одеси та Києва.

У фіналі перемогу з невеликим відривом отримала команда «Уроборос» у складі Андрія Костюка та Сергія Шишка. Обоє хлопців активні учасники Волинського осередку Федерації дебатів України, неодноразові півфіналісти, фіналісти та переможці дебатних змагань.

У фіналі також змагались команди: «Олена Пчілка» (Львів), «Продам Елиночку» (Луцьк/Київ) та «Найкраще місце в цій кімнаті» (Луцьк /Львів).

Дебатні обговорення відбувались у світах Едгара Аллана По (ЦП обере світ де «біс протиріччя» існує), Орасіо Кіроги (ЦП як сом не допомагатиме крокодилам), Миколи Гоголя (ЦП як дід після дві партії в карти підпише угоду (душа взамін на шапку)), Габріеля Гарсіа Маркеса (ЦП як Маргарітте Дуарте відмовиться від ідеї канонізації «святої після смерті Лучіані (усміхненого Папи)), Ольги Токарчук (ЦП, від імені героїні, надасть перевагу «життю у перевтіленні», «ЦП, як Д., відділить Темряву від Світла»).

Організаторами виступили ГО «Брейншторм», ВДОУНБ імені Олени Пчілки та Волинська МАН, як партнери за ходу долучились: Департамент молоді та спорту Луцької міської ради, Волинський осередок ВМГО «Федерація дебатів України», кафе «Гусар».

Запис трансляції фіналу можна переглянути за посиланням: 

Трансляцію події забезпечили ГО «Мистецьке об'єднання «Стендаль» в рамках інфраструктурного гранту № 3 програми House of Europe.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром