На Волині відбувся діалог щодо вирішення проблем пільгових перевезень учасників АТО/ООС

24 Грудня 2021, 13:15
Зустріч учасників діалогу Політична реклама 735
Зустріч учасників діалогу

23 грудня у Луцьку відбулася зустріч учасників діалогу на тему міжміських пільгових перевезень учасників АТО/ООС у Волинській області.

Діалог відбувся в рамках проекту «Діалог задля реінтеграції та соціальної згуртованості», який впроваджує ГО «Інститут миру і порозуміння» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Участь у заході взяли представники ГО «Інститут миру і порозуміння», депутат Волинської обласної ради Іван Мирка, заступник голови Луцької районної ради Сергій Сівак, депутат Луцької районної ради - керуючий справами ради Андрій Лев, депутат Луцької районної ради Олександр Новак, а також представники спілок учасників АТО/ООС Волині з Луцька, Володимира та Ковеля.

Учасники діалогу систематизували результати підготовчої зустрічі, яка відбулася 10 грудня у Волинській обласній раді та більш детально зосередилися на типових ситуаціях, які виникають під час перевезень учасників АТО/ООС. Крім того, учасники діалогу напрацювали можливі шляхи розв'язання проблем у сфері пільгових перевезень учасників АТО/ООС на Волині.

Депутат Волинської обласної ради Іван Мирка розповів, що основною проблемою є недофінансування пільгових перевезень на місцевому рівні, адже держава не виділяє необхідного обсягу коштів на цю сферу.

«Деякі громади беруть на себе зобов’язання фінансувати пільгові перевезення учасників АТО/ООС у повному обсязі, однак, на жаль, так не всюди. Саме тому потрібно створити механізм, який дозволить координувати сферу таких перевезень, адже в будь-якому разі в них залучені також і кошти з обласного бюджету» - зазначив Іван Мирка.

Депутат Луцької районної ради та керуючий справами ради Андрій Лев зазначив, що питання пільгових перевезень виведене з підпорядкування районних адміністрацій та рад і це викликає проблеми.

«Раніше питаннями пільгових перевезень займалися РДА та районні ради. Після їх ліквідації немає органу, який міг би координувати перевезення між громадами одного району. Крім того, самі учасники АТО/ООС часто звертаються зі скаргами на перевізників у Луцьку районну раду, хоча наш орган, на жаль, ніяк не може вплинути на вирішення проблем з цими перевезеннями» – розповів Андрій Лев.

Заступник голови Луцької районної ради Сергій Сівак погодився, що необхідно звертатися до центральних органів державної влади, щоб врегулювати проблемні аспекти реалізації права на пільги учасниками АТО/ООС, адже проблема стає дедалі гострішою внаслідок того, що війна на Сході України триває, відповідно, і учасників бойових дій стає все більше з кожним роком.

Представники спілок учасників АТО/ООС запропонували розв'язувати проблему шляхом впровадження електронного квитка, який допоможе зняти питання щодо верифікації особи, яка отримує пільгу, а також дозволить вести чіткий облік пасажирів-учасників АТО/ООС, які використовують пільги.

«Необхідно шукати порозуміння між усіма сторонами, залученими в перевезення. Ми підтримуємо ідею впровадження електронного квитка на зразок того, який діє в Луцьку. Це зняло б напругу, яка постійно виникає, як комусь із моїх побратимів необхідно їхати автобусом в інші населені пункти Волині» - розповів Віктор Кривцун, Представник ГО «Об’єднання добровольців».

Разом з тим, представники спілок учасників АТО/ООС погодилися з тим, що потрібно проводити бесіди між атовцями, щоб усі учасники перевезень дотримувалися поваги один до одного, однак і просять, щоб перевізники частіше наголошували водіям автобусів, що груба поведінка щодо них є неприпустимою.

Іван Мирка зазначив, що найближчим часом будуть напрацьовані та подані на розгляд Волинської обласної ради відповідні звернення щодо внесення змін у нормативні акти, які стосуються перевезень на Волині, а також запевнив, що у Волиньраді є порозуміння щодо необхідності прийняття звернення ради до центральних органів влади, де будуть запропоновані механізми розв'язання проблеми пільгових перевезень учасників АТО/ООС, зокрема, і шляхом імплементації єдиного електронного квитка на території України. Крім того, будуть напрацьовані зміни до Програми соціально-економічного розвитку та Програми розвитку інфраструктури області, які дозволять координувати зусилля ОТГ та обласної ради щодо фінансування пільгових перевезень учасників бойових дій.

Депутати Луцької районної ради Олександр Новак, Андрій Лев та Сергій Сівак також запевнили учасників діалогу, що подібне рішення буде прийняте і Луцькою районною радою.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром