Що коїлось у Луцьку під час проголошення УНР 100 років тому: факти

20 Листопада 2017, 07:11
Публікація в газеті про проголошення Української Народної Республіки 7941
Публікація в газеті про проголошення Української Народної Республіки

100 років тому Центральна Рада, на чолі з уродженцем Холмщини Михайлом Грушевським, проголосила у Києві створення Української Народної Республіки.

У цей час українську владу встановили і у Луцьку. Громадськість міста досить швидко відреагувала на київські події.

З приводу проголошення УНР Луцька українська гарнізонна Рада вже 21 (8) листопада організувала урочистості. У кафедральному соборі Святої Трійці відбулося урочисте богослужіння, після якого місцеві правоохоронці присягнули на вірність Україні. Трохи пізніше, міські управа і дума офіційно вивісили «українського прапора жовто-блакитного кольору», – розповідає історик Сергій Лис на своїй сторінці у Facebook.

Та прифронтове розташування міста дуже ускладнювало процеси становлення тут української національної влади. Під впливом агітаторів РСДРП(б) Петроградський уряд Володимира Леніна визнали солдати-фронтовики 126-ої піхотної дивізії російської Особливої армії. 26 (13) листопада вони з району своєї дислокації поблизу Рожища вирушили на Луцьк, де захопили місцеві пошту, телеграф і телефонну станцію.

Але це не означало, що в місті однозначно перемогли прихильники Петрограда. 28 (15) листопада Міська Дума засудила претензії більшовиків на їхню одноосібну владу в Луцьку та продовжила визнавати над собою верховенство Української Центральної Ради. Про реальні масштаби більшовицького впливу у Луцьку свідчить і той факт, що радянську владу 30 (17) грудня вони проголосили в приміщенні родини Кронштейнів, а не, приміром, на якомусь велелюдному майдані.

Публікація в газеті про проголошення Української Народної Республіки
Публікація в газеті про проголошення Української Народної Республіки

Хитке двовладдя у місті завершилося 19 (6) лютого 1918 року, коли до Луцька вступили німецько-австрійські регулярні військові частини (на боці австрійців воювали й Українські Січові Стрільці). Адже 9 лютого (27 січня) УНР підписала з Німеччиною й Австро-Угорщиною Берестейський мирний договір, який передбачав військову і економічну співпрацю між країнами.

Членів Луцького більшовицького військового комісаріату заарештували, а його голову Олексія Дмитрієва – стратили. Так у Луцьку остаточно утвердилася влада проголошеної в ІІІ і ІV Універсалах УНР.

На фото: на фоні тексту ІІІ Універсалу розміщені фотографії голови Центральної Ради М.С. Грушевського та членів уряду – Генерального Секретаріату, на чолі з В.К. Винниченком.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром