Директор КП «Ласка» розповіла, як знущаються з тварин у звіринцях

15 Січня 2016, 14:12
3180

Директор комунального підприємства «Ласка» Дана Новарчук закликає зупинити жорстокість щодо поводження із дикими тваринами і просить підримати петицію про заборону пересувних  звіринців.

Нещодавно Вероніка Федосова зареєструвала петицію щодо заборони діяльності пересувних звіринців, зоопарків та виставок диких тварин, а також цирків з використанням дресированих тварин. Директор КП «Ласка» пояснила, чому підтримує цю петицію.

«В Україні уже довгий час наша Асоціації зоозахисних організації України ( АЗОУ)  вирішує питання заборони пересувних звіринців та зоопарків, та, на жаль, законодавство заборонило створювати нові. Проте, що робити з уже існуючими, невідомо. Я особисто та Марія Трунова (ми обоє є віце-президентами АЗОУ) переслідували один пересувний звіринець мало не по п’ятам. Тварини там у надзвичайно жахливих умовах, а сам звіринець зареєстрований у Волинській області ще 1990-х роках», – каже Дана Новарчук.

Після того як вони провели розслідування, виявилося, що структури, яка видавала дозвіл, уже не існує. А скасувати дозвіл може лише той,  хто видавав.

«От такий вийшов каламбур. Коли Асоціація зоозахисних організацій України залучила прокуратуру, то директор цього пересувного звіринця пообіцяв, що віддасть тварин та закриє свій заклад. Асоціація домовилися з зоозахисною організацією в Запоріжжі,  щоб вони взяли до себе вилучених тварин», – розповідає Дана Новарчук.

Проте директор звіринця просто втік із тваринами в іншу область. Зоозахисники знайшли його там. Поки написали заяву у прокуратуру, він знову зник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємець з Луцька возить зоопарк із хворими тваринами

Як каже директорка КП «Ласка», потім запровадили мораторії на перевірки. У держаної ветеринарної служби забрали повноваження перевіряти на наявність вакцини проти сказу у пересувних, звіринцях, цирках та зоопарках.  Питання просто зайшло у глухий кут.

«Ми звернулися до депутатів Верховної Ради, які обіцяли ввести корективи щодо пересувних звіринців, цирків та зоопарків, але поки питання рухається повільно.  Президент АЗОУ Ася Серпінська неодноразово писала листи  у всі можливі інстанції щодо вирішення цього питання. Відписують, що заборонено створення нових пересувних звіринців та зоопарків, а щодо діючих питання неврегульоване. Проте в 2015 році нарешті вийшла заборона існуючих пересувних звіринців, але вони досі функціонують. Хоча не зрозуміло, на яких підставах міськи ради досі дають дозволи на тимчосове розміщення пересувних звіринців та зоопарків у кожному місті. Про цирки взагалі незрозумілі пояснення. Виявляється, держава виділяє кошти на їхнє утримання, а на притулки для тварин та забезпеченні відлову у містах для захисту населення не має», – нарікає директорка КП «Ласка».

З державного бюджету України щорічно витрачаються величезні кошти на фінансову підтримку підприємств циркової галузі. У 2012 році – 92325,1 тисяч гривень, у 2013 році – 94152,6 тисяч, у 2014 році – 86991,1 тисяч.




 

Петиція дасть поштовх до нових дій, якщо вдасться створити прецедент у Луцьку, будемо поширювати його по всій Україні, каже Дана Новарчук.

Директор КП «Ласка», яка є і зоозахисницею на Всеукраїнському рівні розуміє, що закриття пересувних звіринців, зоопарків та цирків, у яких використовують тварин, викличе різноманітні емоції у жителів міста, тому роз’яснює причину свого рішення.

«Багато виникає питань, чому ми хочемо закрити пересувні звіринці, цирки з тваринами та зоопарки, адже діти хочуть бачити виступити тварин. На жаль, ніхто з дітей на батьків не знає, що відбувається за сценою. Повірте, ми займаємося цим багато років і побачили жорстокість, яку не можливо описати словами. Ведмедика чи мавпочку заводять за куліси, їх б’ють, погано харчують, вони весь час живуть у маленькій клітці, де не можна навіть повернутись. Свободу вони бачать 5 хвилин на сцені. Причому тоді роблять те, що їм робити не хочеться, їх змушують їздити на велосипедах, ходити на задніх лапах, що протиприродно для ведмедів, а після виступів лупцюють мало не до смерті», – каже Дана Новарчук.

Вона пояснює, що є два види дресирувань:  за допомогою побиття, тобто вселяння страху, та за допомогою ласощів. Але такий метод діє лише в тому випадку, коли тварина хоче роботи щось, наприклад, домашній пес виконує команду лежати, сидіти. Проте такі фокуси нікому не цікаві, цікаво лише протиприродні речі. Усе, що не притаманно у живій природі, викликає спротив у диких тварин і щоб підкорити – їх піддають знущанням, електрошокерам та побиттям.

«Невже ви хочете, щоб ваші діти дивились на тварину, очі якої благають про допомогу, про звільнення з рабства, яка мріє про смерть більше за все на світі? Прошу допомогти нам подолати таке варварство у 21 столітті», – закликає директор КП «Ласка».
 
Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

 

Коментарі
15 Січня 2016, 18:00
після трьох років наклепів про мене та розповсюдження недостовірної інформації проти мене зі сторони дани новарчук та шайки її "зоозахисників" - я впевненна, що вона задумала нову зооаферу , просто прикриваючись благородними мотивами)
17 Січня 2016, 16:36
Татьяна<br/>звертаюсь до Шановних Осіб, яким не подобається наша волонтерська діяльність- чому вас так це хвилює??Ми нікого не кривдимо, а навпаки допомагаємо. тварини- брати наші менші. В першу чергу волонтери не &quot;шайка&quot; а добровільна група людей. яка своіми власними силами і коштами допомагає КП &quot;Ласка&quot;. Бо нажаль є такі Особи,що кривдять, знущаються над беззахисними істотами. І перш ніж обзивати нас- подумайте, що доброго зробили ви? Я особисто знаю багатьох волонтерів, які врятували не одне пухнасте невинне створіння. І з них хочеться брати приклад. Наша чудова директор Дана Новарчук і вдень і вночі готова виїхати на виклик і зробити все можливе аби допомогти тварині. Також вона вирішує фінансові питання і шукає можливість покращення умов КП&quot;Ласка&quot;-наприклад будівництво зимових вольєрів, забезпечення їжею- а це дуже важко , зважаючи ще й на кризу в країні.Але все робиться для тварин, бо і Дана і ми- волонтери- їх дуже любимо.І взагалі, прозиватись і заважати благодійній справі Особі , яка живе в суспільстві а не в джунглях, має освіту і виховання-низько і не етично. Шановні, ми не &quot;шайка зоозахисників&quot; а люди, які мають пристойну роботу,навчаються, виховують дітей, мами, дружини. чоловіки.Ми відрізняємось тим, що добровільно іздимо допомагати прибирати , годувати і приділяти увагу тваринам-тобто вносим свою частинку добра в цей жорстокий світ. І переконливо прошу- не ображати наших волонтерів, директора Дану Новарчук, працівників КП &quot;Ласки&quot; і тварин. Не маєте бажання допомогти- не заважайте. Р.S.Дякую за увагу. Особисто нікого ображати цим записом наміру не маю. Сподіваюсь на розуміння.
17 Січня 2016, 16:56
На всі 100% підтримую Татьяну!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром