Іван Мирка ініціює включення пам’ятника у Жидичині в реєстр пам’яток історії

17 Грудня 2021, 13:30
Іван Мирка 717
Іван Мирка

Під час сесії Волинської обласної ради, яка відбулася 9 грудня, депутат Волинської обласної ради від фракції «Європейська Солідарність» Іван Мирка подав запит до обласної державної адміністрації та Луцької міської ради щодо необхідності взяття пам’ятника у Жидичині на облік та надання йому охоронного статусу.

Йдеться про пам’ятник, який був встановлений ще у 1930-х рока представниками українського товариства «Просвіта» на честь українських воїнів, які загинули під час Першої світової війни. Волинь була одним із головних театрів бойових дій, а поблизу Луцька проходив Східний фронт.

Іван Мирка вважає за необхідне взяття пам’ятника на облік та надання йому охоронного статусу відповідно до законодавства України з метою збереження цього об’єкту для подальшого вивчення, дослідження та запобігання руйнації.

«На Волині є чимало пам’яток, які потребують збереження та взяття на облік, оскільки Волинь – це місце важливих історичних подій. Наша культурна спадщина у таких пам’ятниках, як у Жидичині, - здавалося б непримітних, але дуже важливих. Я сподіваюся, що міська рада Луцька та облдержадміністрація якнайшвидше здійснять заходи, необхідні для взяття цього пам’ятника на облік», – розповів Іван Мирка.

Крім того, депутат Волинської обласної ради зазначив, що під час підготовки запиту консультувався зі своєю колегою, депутаткою Луцької районної ради від фракції «Європейська Солідарність» Оксаною Сущук, яка є директоркою Ківерцівського краєзнавчого музею та Головою волинського осередку Українського товариства охорони пам'яток історії та культури

«Місцеві жителі чомусь наполегливо розповідають про те, що цей пам’ятник у Жидичині встановлений на братській могилі бійців легіону Українських Січових Стрільців, однак дослідження не підтверджують цього факту. Історична інформація свідчить про те, що цей пам’ятник встановлений на честь українських воїнів, які загинули під час Першої світової війни. Особисто я постійно лобіюю питання захисту пам’яток культурної спадщини, тому, сподіваюся, що влада почує депутатів різних рівнів та зверне увагу на пам’ятник у Жидичині», – зазначила Оксана Сущук.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром