У Луцьку презентують виставку Володимира Патика «Національна ідентичність. Живопис»

15 Грудня 2021, 09:10
Володимир Патик АНОНС 542
Володимир Патик

У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків відбудеться презентація виставки українського художника Володимира Патика «Національна ідентичність. Живопис».

Відкриття виставки відбудеться 22 грудня о 17:00. Про це Район.Культура стало відомо в адміністрації музею. 

Володимир Патик – один з найвидатніших митців в українському малярстві другої половини ХХ століття, яскравий представник галицької школи живопису.

Народився 9 жовтня 1926 у селі Чорний Острів, Бібрський повіт, Львівське воєводство, Польща — помер 28 серпня 2016, м. Львів, Україна. Володимир Патик – український живописець, пейзажист, майстер натюрморту. Член Спілки Художників України з 1958 року, Заслужений художник України (1996), лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (1999), Народний художник України (2006). Почесний громадянин Львова.

Володимир Патик об’їздив майже всю Україну, бував у Карпатах, далеко на Півночі Росії, в Мурманську, малював у Прибалтиці, Сибіру, Середній Азії — і всюди митця захоплювала краса природи, люди та їхні заняття. Таким чином вироблялася власна живописна манера Патика, його особливий, темпераментний почерк.

Митець вдається до контрастів червоного й зеленого, оранжево-жовтого і синьо-фіолетового, червоного й білого, до різноманітних технічних засобів — мозаїки, фрески, найбільше — до олійного живопису, пастелі, різних графічних засобів.

З 1990-х головну формотворчу роль у мистецькій манері майстра відіграє чистий колір, що підвищує емоційну активність картини і підкреслює декоративне вирішення композицій. Володимирові Патику близькі українська ікона і тосканські примітиви, равенські мозаїки і живописці італійського Проторенесансу.

У 1996 році Володимиру Йосиповичу присвоїли почесне звання Заслуженого художника України, а у 1999 році присуджено Шевченківську премію за серію робіт «Земля Шевченка» і твори останніх років.

У 2006 році, своє 80-тиліття, художник відзначив у Національному музеї під час експонування власної виставки.

Живопис написаний в 2008 році був для митця головнішим. Адже за словами автора: «За моє творче життя вимальовано 500—600 кг фарби, замальовано 1875 м полотна і зрисовано 1,5 тонни паперу…І зараз я живу з повним відчуттям смаку до праці, до життя, до кохання, з незаземленими мріями…і не визнаю паспортного віку».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром