На Волині розпочали підготовку щодо вирішення проблем у сфері пільгових перевезень учасників АТО/ООС

13 Грудня 2021, 16:11
Іван Мирка Політична реклама 1509
Іван Мирка

10 грудня у Луцьку відбулася підготовча зустріч учасників діалогового процесу на тему міжміських пільгових перевезень учасників АТО/ООС у Волинській області. 

Діалог відбувається в рамках проекту «Діалог задля реінтеграції та соціальної згуртованості», який впроваджує ГО «Інститут миру і порозуміння» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У зустрічі взяли участь перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, депутат Волинської обласної ради Іван Мирка, а також представники управлінь транспорту та соціального захисту як ОДА, так і органів місцевого самоврядування. Модератором зустрічі став депутат Луцької районної ради Олександр Новак.

Знайти шляхи вирішення проблеми пільгових міжміських перевезень учасників АТО/ООС на підставі пропозицій усіх зацікавлених сторін – один з проєктів, який за підтримки уряду США, реалізовує ГО «Інститут миру і порозуміння». На Волині діалогові сесії із зазначеної проблематики пройдуть за сприяння депутата обласної ради Івана Мирки.

Ілюструючи проблему, Іван Мирка пояснив, що недостатній обсяг відшкодування за пільговий проїзд, невелика сума грошової компенсації, яка не покриває реальну потребу ветеранів АТО, а також неможливість перевізників поєднати особистісні і бізнесові інтереси – усе це постійно провокує конфлікти і, навіть, інциденти.

«Неможливість учасників бойових дій скористатися гарантованою законодавством пільгою принижує їхню гідність, викликає зневіру до держави і до громадянського суспільства, бо у конфліктах, які виникають між ветеранами та водіями, пасажири нерідко стають на бік перевізника», – заявив Іван Мирка. 

Іван Мирка зазначив, що висловлені з приводи вирішення проблеми пільгових приміських і міжміських перевезень пропозиції будуть систематизовані і представлені органам центральної влади для врегулювання. Перший заступник голови Волинської ради Юрій Поліщук зазначив, що проблема пільгових перевезень воїнів АТО актуальна не перший рік, і монетизація цієї пільги питання не вирішила. А кількість учасників бойових дій з кожним роком зростає. На Волині сьогодні їх налічується 12 тисяч.

«Держава декларує багато пільг, але без фінансування, перекладаючи свої зобов’язання на місця. В області діє програма, яка передбачає відшкодування вартості проїзду для інвалідів війни І і ІІ груп, а також для членів сімей загиблих. У нас 54 територіальних громади, різних за спроможністю та за кількістю учасників АТО, які проживають на їхній території. Заможніші громади відшкодовують пільгові перевезення, бідніші – не мають такої можливості. Відтак, воїни не розуміють, чому умови не рівні. Зрештою, вони захищали не якусь окрему громаду, а державу. На моє переконання, поки держава не вирішить цю проблему, вона існуватиме і надалі», – зазначив Юрій Поліщук.

Представники спілок ветеранів АТО констатують, що для них принизливо постійно доводити своє право скористатися законною преференцією. Суперечки з цього приводу у них виникають не лише з водіями, а й у касах автостанцій. Навіть за умови, коли пільговик готовий заплатити за проїзд, окремі водії просто не зупиняються, коли бачать людей у військових одностроях.

Зі свого боку перевізники зауважують, що змушені відмовляти у пільговому перевезенні, коли обсяг невідшкодованих асигнувань загрожує суттєвими збитками. Окрім того, вони зауважували, що фіксують велику кількість фальшивих посвідчень учасників бойових дій. Щодо останнього, пропонують органам соціального захисту та військкоматам узгодити свої реєстри.

Зокрема, засновник транспортної компанії «Преміум Сервіс ЛТД» Микола Господарик, як вирішення частини проблеми, пропонує запровадити електронний квиток і для внутрішньообласних перевезень.

«Будуть валідатори – зникнуть конфлікти. І посвідчення при цьому пред’являти не треба. Окрім того, це підтверджений обсяг здійснених пільгових перевезень. Аби лише держава відшкодовувала кошти. Інакше - перевізнику доведеться сплатити податки з грошей, які він не отримував, бо це обліковується, як доходи», – зазначив Микола Господарик.

Учасники зустрічі домовилися продовжити роботу щодо вирішення проблеми пільгових перевезень учасників АТО/ООС під час діалогових сесій, які відбудуться в Луцьку за участі учасників АТО/ООС, перевізників та чиновників найближчими тижнями.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром