«Читаю Імена»: у Луцьку нагородили переможницю конкурсу відгуків на книги Івана Корсака

04 Грудня 2021, 13:48
«Читаю Імена»: у Луцьку нагородили переможницю конкурсу відгуків на книги Івана Корсака 650
«Читаю Імена»: у Луцьку нагородили переможницю конкурсу відгуків на книги Івана Корсака

Під час науково-практичної конференції до 75-річчя від дня народження Івана Корсака «Волинь у часі і просторі: історія, культура, духовність» відбулося й нагородження переможців конкурсу «Читаю імена твої, Україно».

Захід відбувся у п'ятницю, 3 грудня. Про це повідомляє кореспондентка Район.Історія

Громадська організація «Центр сучасного українського мистецтва Корсаків» оголосила читацький конкурс 1 червня 2021 року. Про суть, мету та його результати розповіла книжкова блогерка, співавторка та кураторка конкурсу Анна Єкименко-Поліщук.

«Письменник відбувається через своїх читачів, тому ми вирішили, що саме час актуалізувати його романи, тому що дуже багато років, коли Україна була під радянською окупацією, для нас були закриті сотні імен, дуже важливих. Коли окупант і агресор хоче позбавити націю ідентичності – він відбирає в неї культуру і мову. В умовах і сучасної війни ми вирішили, що як ніколи актуально власне читати твори і розповідати про них людям, тому ми започаткували конкурс», – розповіла Анна Єкименко-Поліщук.

Анна Єкименко-Поліщук
Анна Єкименко-Поліщук

Читайте також: Портрет зі спогадів. Яким запам’ятали Івана Корсака колеги та друзі

«Читаю імена твої, Україно» вперше організували в цьому році, але вже планують й проведення наступного конкурсу. За словами Анни Єкименко-Поліщук, майже всі люди, які долучилися до конкурсу читали книги Івана Корсака вперше.

«Мені здається, якусь частину ідеї та великої місії про те, що ми хочемо відкрити нові імена, ми зробили. Таким чином, ми навіть трішки продовжуємо роботу Івана Корсака, тому що він робив колосальні дослідження і дуже важливо, щоб зараз вони залишилися в пам'яті не лише людей, які його знали, а й читачів», – розповіла співавторка конкурсу.

Цього року обрали трьох переможниць конкурсу відгуків на книги Івана Корсака. Перше місце одержала львів'янка Валентина Рибаченко, їй вручили головний приз – електронну книгу. Юлія Каштан та Надія Гаврилюк отримали ваучери на «Мистецький вікенд в Луцьку», але не змогли бути присутніми на нагородженні.

Валентина Рибаченко
Валентина Рибаченко

Читайте також: «Книга дає можливість отримати відповідь», – призерка конкурсу відгуків на книги Івана Корсака

Валентина Рибаченко розповіла, що брала книги для прочитання у бібліотеці.

«Готуючись до відгуків, я взяла в бібліотеці всі книжки пана Корсака, які були не на руках. Я не знала, яку книгу першу розгорнути, для мене це було знайомство з автором. Мені книжки сподобались, я прочитала навіть не одну і не один відгук написала», – розповіла переможниця конкурсу. 

Читайте також: «У книгах шукаю глибину», – призерка конкурсу «Читаю імена» Надія Гаврилюк

Валентину Рибаченко неабияк вразив історичний роман «Корона Юрія ІІ». 

«Я розгорнула і зрозуміла це буде перша книжка, бо там йшлося про замок Любарта. І я думаю: це ж треба! Я от щойно в Луцьку побувала і знову замок, і знову всі шляхи ведуть до Луцька!» – додала Валентина Рибаченко.

Читайте також: Корона Юрія ІІ – роман, що занурює в буремні часи

Переможниця наголосила, що романи Івана Корсака мелодійні. 

«У них така образна мова! Мене дуже занурювали в ті історичні часи саме порівняння, я просто їх смакувала! Його твори не тільки цікаві, а й інформативні, але знаєте, не перевантажені такими енциклопедичними сухими датами. Я дуже вдячна організаторам. Я дійсно відкрила для себе творчість Івана Корсака. Я думаю, мета цього конкурсу досягнена. Я дуже вдячна, що мій відгук оцінили», – розповіла Валентина Рибаченко.

Читайте також: «Дорогоцінний спадок, коштовніший за будь-який перстень». Відгук на книгу Івана Корсака про Ганну Барвінок

Фото Оксани КАШТАЛЯН

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024