На Луцьк насувається епідемія грипу

13 Січня 2016, 13:58
3343 Джерело: rivnist.in.ua

Кожен третій-четвертий  лучанин купує засоби профілактики та лікування грипу та ГРВІ, проте лікарі та аптекарі запевняють, що готові до збільшення кількості пацієнтів у лікарнях, а для паніки причин немає.

Заступник головного лікаря з медичної частини Волинської обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський стверджує, що було підтверджено лише кілька випадків грипу.

«Не беруся судити про те, чи це епідемія. Це прерогатива обласної санепідемстанції», – каже Руслан Морочковський.

Нагадаємо, що Держсанепідемслужба області констатувала, що у Луцьку та області протягом останнього тижня реєструються поодинокі випадки гострих кишкових та крапельних інфекції. Окрім того, рівень захворюваності на 25% нижчий від розрахункового епідемпорогу.

На сайті міськради зазначено, що за інформацією міських лікувально-профілактичних закладів та Луцької міської санітарно-епідеміологічної служби, показник захворюваності на грип та ГРВІ в місті становить 109,6 на 10 тисяч населення (епідпоріг – 146, 0 на 10 тисяч населення).

Серед основних скарг хворих лікар Руслан Морочковський називає підвищення температури тіла, болі у голові, кашель, нежить. Однак такі симптоми характерні для зимового періоду.  Не всі хворі, каже заступник головного лікаря,  потребують госпіталізації, багато хто лікується вдома. Лише важкі ускладнення потребують діагностування у стаціонарі лікарні. Він запевняє, що профілактику серед медперсоналу провели, зокрема щепили проти грипу.

Про діагностований в інших містах України штамп грипу H1N1 (Каліфорнія) Руслан Морочковський каже, що у Луцьку його поки не виявили.  Були випадки зараження H1N1 іншого типу, проте вони не становлять великої загрози. Саме діагностований у Києві та Одесі штамп грипу призводить до тяжких наслідків, зокрема летальних.

Район.Луцьк побував також у міських аптеках. У кожній працівники ствердили, що  профілактичні засоби проти грипу та ГРВІ достатньо. Городяни без проблем можуть їх придабати.
 
«Якщо виписує лікар, то приходять з рецептом. Часто звертаються  по консультацію до працівників аптеки, самі шукають препарати боротьби для боротьби з хворобою. Практично кожен третій-четвертий купує такі ліки», – розповідає Віталій з аптеки «Волиньфарм», що на проспекті Волі.

Катерина з аптеки «Аспіринка» на вулиці Винниченка підтримує колегу, бо до неї по пораду теж дуже часто звертаються.
.

«У лікарнях, можливо, хворих людей менше. Кожен старається туди не потрапити. Багато хто переносить хворобу вдома, лікується підручними засобами» , – каже аптекарка.
 
Працівниця соціальної аптеки «Ветеранська аптека» Валентина нарікає на погоду як причину усіх захворювань лучан.

«Подивіться, яка погода, болото. Звичайно, усі люди хворі», – констатує жінка.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром