«Суворо, стримано, по-спартанськи»: у Музеї Корсаків відкрили фотовиставку про війну на Сході

29 Листопада 2021, 16:31
Світлина солдата, який загинув на Донбасі ВІДЕО 756
Світлина солдата, який загинув на Донбасі

В Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у Луцьку презентували дещо нетипову для мистецького простору виставку робіт фоторепортера Андрія Дубчака, присвячену війні на Сході України. Відкриття експозиції відбулося в рамках шостого West Media Forum, який тривав 26-27 листопада. 

Цьогорічний форум проходив під лейтмотивом «Правді потрібні медіа». Із підняттям теми дезінформації організатори не могли не залучити тему Донбасу та російської агресії на території України, тому зробили це у мистецький спосіб. Про це повідомляє кореспондентка Район.Культура.

Виставку презентували мистецтвознавиця та керівниця Художнього музею Луцька Зоя Навроцька та керівниця інноваційних проєктів CID Media Group Наталія Пахайчук.

«Це особлива виставка і дещо незвична, і дещо така, що викликає мурашки по спині. Немає яскравих інсталяцій, немає метафоричних натяків. Дуже суворо, стримано, майже по-спартанськи», – розпочала Зоя Навроцька.

Мистецтвознавиця зізналася, що коли вона робила експозицію, у неї розривалося серце. Кожне фото – це драма, наше життя і наша трагедія.

«Щодо персонажів на фото, особисто мені кожного із них хотілося обняти», – додала вона.

Наталія Пахайчук стала ініціаторкою цієї виставки репортажного фото. 

«Це нам усім нагадує, що реальна війна почалася з війни інформаційної, а окупація територій розпочалася з окупації культурної», – зауважила медійниця.

Усі представлені світлини – це справді звичайні фотографії без обробки та ретуші. Кожне фото несе у собі цілу історію людських доль, місць або будівель на окупованих територіях. 

Коли люди оглядають цю експозицію – немає звичних дискусій та обговорень, бо кожна світлина мовчки говорить сама за себе. У цьому «тихому діалозі» кожен залишає для себе свої висновки. 

Читайте також: «Архіви, які були створені, щоб поховати історію, допомагають відновити її», – Ігор Кулик

Під кожною роботою є короткий опис зображеного від Андрія Дубчака. Написи – лаконічні, але не лишають нікого байдужими:

«Фотоальбом немовляти у кімнаті потрощеної боями хати на вулиці Гагаріна у селищі Широкине. Фото я зробив через вибите вибуховою хвилею вікно. Всередину не заходив, бо могло бути заміновано (у будинку та навколо були бойові позиції бойовиків до того, як їх вибили з села). Доля родини – невідома... Широкине, березень 2018 року».

Хоч більшість фото є портретними, усіх найбільше вражає фото з покинутим плюшевим ведмедиком, що сидить та споглядає у сторону ворожих позицій.

Читайте також«Здолати травми Голодомору чи зникнути», – Олександр Зінченко на West Media Forum

Андрій Дубчак є засновником та керівником спілки Donbas Frontliner – незалежного репортерського інтерактивного медіа про військовий конфлікт та гібридну війну РФ проти України. Це репортери на фронті та біля нього. В момент відкриття своєї виставки він також був на Сході та продовжує знімкування реалії війни.

«Наша ідея – показати вам повну картину того, що відбувається: війну, військових, цивільних, соціальні настрої, проблеми і позитиви», – кажуть у Donbas Frontliner.

Довідково

Андрій Дубчак народився і виріс в місті Калинівка, Вінницької області. Закінчив Вінницький національний аграрний університет, Факультет інформатики та обчислювальної техніки та Факультет журналістики цифрового майбутнього Києво-Могилянського університету. Перший стример Євромайдану, який транслював більшість подій Революції гідності, в тому числі трагічних днів 18-20 лютого 2014 року.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром