У Луцьку вшанували пам'ять жертв голодоморів

29 Листопада 2021, 14:51
Вшанування пам'яті 529
Вшанування пам'яті

У Луцьку відбулися заходи із вшанування пам’яті жертв голодоморів.

Про це йдеться на сайті міськради.

Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів. У ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921 – 1923, 1932 – 1933 і 1946 – 1947 роках. Наймасштабніший був у 1932 – 1933 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні стали щонайменше 4 мільйони людей.

Скорботні заходи з цієї нагоди відбулися і у Луцьку. По обіді представники обласної та міської влади поклали квіти до пам’ятника Християнському милосердю, що розташований на території Хрестовоздвиженської церкви. Процес супроводжувався биттям дзвонів та співом священнослужителів.

Згодом процесія рушила до Замкової площі. Там відбулася панахида за померлими від голодоморів. Участь у ній взяли не лише представники влади і духовенство, а й жителі Луцької територіальної громади. Загалом, не зважаючи на певні карантинні обмеження, на площі перед замком Любарта, людей зібралося кілька сотень.

Після того, як був відслужений молебень, митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив імпровізований хрест з лампадок, які запалили на честь загиблих просто на бруківці перед замком. Також владика у цей скорботний день закликав українців пам’ятати свою історію, щоби трагізм Голодомору більше ніколи не повторився.

Завершилася акція загальнонаціональною Хвилиною мовчання. Вже увечері усі свідомі українці запалили у вікнах своїх домівок свічку, як символ пам’яті та віри у майбутнє.

Читайте також: «Архіви, які були створені, щоб поховати історію, допомагають відновити її», – Ігор Кулик 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром