Луцькі гончарі планують «завалити» Китай своїми виробами

13 Січня 2016, 09:20
5822

У Музеї історії Луцького братства влаштували виставку свищиків Анатолія Філозофа та розповіли про глинярство Луцька у давнину.

Відкрили виставку «Свищики – філософія глини і музики» у вівторок, 12 січня.

Про історію глинярства Волині та Луцька розповіла провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна. Аби продемонструвати зв'язок давнини із сучасними глиняними витворами, показали артефакти з Волинського краєзнавчого музею.

«Глина дала поштовх до революції,  яку називають неолітичною. Тоді вчилися випалювати глину. Це перший матеріал,  який дозволив робити посуд та дав можливість зберігати запаси. Це було ще сім-вісім тисяч років тому.  Це був початок бурхливого розвитку глиняної кераміки. У нас на виставці є найстаріші предмети. Майже все, що тут демонструється, зроблено з волинської глини», – розповіла Олена Бірюліна.

Окрім того,  фахівець представила карту глинищ Волині та розповіла, що одне з них було колись і у Луцьку.

Виставку свищиків Анатолій Філозоф влаштував уперше,  а присутнім розповів, що спонукало його почати ліпити з глини.

«Почав ліпити з глини вже у доволі зрілому віці, коли мені було 38 років. Шукав роботу, яка мене влаштовувала б за трьома параметрами – для совісті,  для здоров’я і для гаманця. Глина – це той матеріал, який перевірений тисячоліттями, здоров’ю не шкодить, людина заробляє на хліб власною працею, ну і гаманець мій вже перестав просити їсти. Глина – як жінка, поки ти на неї кричиш,  кажеш щось робити швидко, вона нічого не зробить. А коли слухатимеш її, то вона зробить все,  але на своїх умовах», – розповів Анатолій Філозоф.

Окрім того, винуватець дійства зауважив, що спочатку ліпив свищики у формі птахів, а потім саме життя підказувало, що такі ж інструменти можна зробити у формі будь-якої тварини, предмета.

«Моя робота, як ниточка вплітається в рушник української історії та культури. Десь там на ньому буде маленький штришок і від гончаря Анатолія Філозофа, якому і оточення і глина дозволили реалізувати себе», – зазначив майстер.

Привітати митця з дебютом прийшли колеги по цеху із «Рукотворів Волині» і маленькі гончарі,  яким Анатолій Філозоф передає свої вміння.

Гончар також розповів, що зараз багато кераміки не українського виробництва, тому потрібно розвивати та відроджувати національне гончарство.

«Скоро ми завалимо Китай свищиками», – пожартував Анатолій.

Усі вироби представленні на виставці можна буде придбати, а ще перед Днем Святого Валентина та до Дня Восьмого березня Анатолі Філозоф покаже,  як можна зробити гарний подарунок власноруч. Виставка свищиків триватиме три місяці. 





1





1







1


1
















 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
13 Січня 2016, 11:36
Що ж, успіху їм. Щоб завалити Китай свищиками, їм треба штампувати їх мільйонними партіями, продавати контейнерами. І ціна з доставкою кожного має бути нижчою від китайських дешевих побрякушок. І найголовніше - щоб ті свищики були потрібні звичайному китайцю ;)
14 Січня 2016, 00:08
що ти єдініца жартів не розумієш?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром