Громада під Луцьком витратила 37 тисяч гривень через юридичну неграмотність депутатів

25 Листопада 2021, 12:53
Фото ілюстративне 1158
Фото ілюстративне

Програвши судовий спір за земельну ділянку, Підгайцівська сільська рада п’ять місяців відмовлялася виконувати судове рішення.

В результаті заплатили 37 тисяч гривень зборів та штрафів і після роз’яснення державних виконавців таки прийняли законне рішення. Квитанції про сплату розміщені на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.

Три роки тому мешканець громади Віктор Прищепа звернувся до суду зі скаргою на сільську раду, що відмовляла йому в оформленні документів на ділянку у селі Струмівка, якою він користується ще з 1990 року. Цю землю у садівничому товаристві свого часу він отримав як працівник ВАТ «Луцьке АТП».

2 червня 2021 року Апеляційний суд Волинської області прийняв рішення про те, щоб «зобов’язати Підгайцівську сільську раду надати дозвіл Прищепі В.І. на розроблення проекту відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства».

Питання винесли на розгляд сесії ще 6 серпня, проте депутати не проголосували.

«Жоден суд не прийме категоричного рішення зобов’язати сільську раду прийняти рішення, тому що це буде порушення Конституції на вільне волевиявлення депутата», – зауважував у виступі депутат громади Богдан Сінчук.

 До слова, він також як адвокат надає юридичні послуги Підгайцівській сільраді – відповідний договір укладений на суму 49 950 гривень.

У той же час штатний юрист сільради Тетяна Кухарська наголошувала, що рекомендує депутатам прийняти рішення, інакше виконавча служба оштрафує сільраду. Проте більшість обранців не підтримали таку рекомендацію і не проголосували.

Повторно проект рішення винесли на чергову сесію у листопаді. На засідання прийшли державні виконавці і роз’яснили ситуацію.

«Немає сенсу сперечатися стосовно цього рішення – ніхто не має права коментувати рішення суду, які вступили в законну силу. Сільрада була учасником суду, ви свої аргументи вже висловили в залі суду, з цього приводу суперечки вже немає і бути не може. Тепер є рішення суду і ви зобов’язані його виконати.

Один штраф уже накладений, якщо ви не виконаєте рішення впродовж 10 робочих днів після першого штрафу, то далі – подвоєний штраф і притягнення до кримінальної відповідальності. Чи ваша Підгайцівська сільська рада настільки багата, що готова платити всі ці штрафи і ходити на допити в поліцію?» – роз’яснив ситуацію державний виконавець.

Зрештою підгайцівські депутати таки ухвалили рішення на вимогу суду. Проте за недотримання ними вимог суду громада із бюджету витратила 37 тисяч гривень судових і виконавчих зборів, а також штрафу.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром