«Сплачувати податки повинні, а владу обирати не можуть», – які проблеми турбують переселенців

07 Листопада 2017, 20:39
Під час круглого столу обговорили інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади 6294
Під час круглого столу обговорили інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади

У Луцьку, на вулиці Словацькій, обговорили інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади, основні проблеми переселенців та можливі шляхи їх вирішення.

Про це йшлося під час круглого столу, у вівторок, 7 листопада.

Виконавча директорка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Світлана Єременко розповіла, що в різних регіонах України у переселенців виникають певні проблеми. Але, на жаль, не всі переселенці активні і готові вирішувати їх.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб турбували  питання про житло, роботу, як влаштувати дітей у садочок, школу, питання виборчого процесу.

Найбільше внутрішньо переміщених осіб турбували  питання про житло, роботу, як влаштувати дітей у садочок, школу, питання виборчого процесу
Найбільше внутрішньо переміщених осіб турбували питання про житло, роботу, як влаштувати дітей у садочок, школу, питання виборчого процесу

Обговорили інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади, основні проблеми переселенців та можливі шляхи їх вирішення
Обговорили інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади, основні проблеми переселенців та можливі шляхи їх вирішення

Та за три роки ситуація покращилася, тому що зникло напруження, яке було в перші роки між місцевими громадами і переселенцями. Для внутрішньо переміщених осіб дуже важливо, коли їх приймають місцеві жителі. Вони змушені були переїхати до Луцька та інших міст через окупацію Донецької і Луганської областей, через анексію Криму.

Заступниця директора Департаменту соцзахисту населення держадміністрації Олена Комар зауважила, що Волинь прийняла близько 6 тисяч осіб нових волинян за період антитерористичної операції. За її словами, сьогодні на Волині проживає 2 947 переселенців.

«Вже четвертий рік живемо на території Луцька. Звичайно, на початках жилося важко, тому що тяжко було зробити такий важливий крок у житті: покинути все і почати жити спочатку.  

У нас була одна людина в місті, яку ми знали, і яка нам дуже допомогла. Нам зняли житло, і ми просто сюди приїхали. Через деякий час зрозуміли, що залишаємося довше, ніж на місяць чи два. Тоді ми змінили місце проживання, знайшли нових друзів.

Але питання житла для нас досі актуальне. На жаль, у нас залишалася квартира в Луганську, яку ми, швидше за все, не продамо. Поки ми знімаємо житло, та це дуже великі витрати. Адже ми ще мусимо купити щось поїсти, одягнути дітей. Зрозуміло, що якби мали своє житло, то це було б набагато приємніше.

У Луцьку ми організовуємо певні фестивалі для міста, і влада йде нам назустріч. Хто активний, і хоче робити щось для міста, то влада з розумінням ставиться до тих людей», – поділилася з присутніми на круглому столі «нова лучанка» Марина Ткачова.

Переселенці це не проблема – це величезний ресурс, який потрібно використовувати
Переселенці це не проблема – це величезний ресурс, який потрібно використовувати

За три роки ситуація покращилася, тому що зникло напруження, яке було в перші роки між місцевими громадами і переселенцями
За три роки ситуація покращилася, тому що зникло напруження, яке було в перші роки між місцевими громадами і переселенцями

«Платити податки переселенці вже мають, а владу обирати, яка ті податки розприділяє, не можна. Мені здається, що поки не буде вирішене питання виборчого права ВПО, не будуть зацікавлені в нас, як у виборцях. Ми не є суб’єктами їхньої зацікавленості. Тому влада так поводяться», – прокоментував одну з проблем юрист-консультант ГО «КримСОС» В’ячеслав Ломброзо.

«Переселенці це не проблема – це величезний ресурс, який потрібно використовувати, бо ми енергійні», – додала голова ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова

 

Коментарі
07 Листопада 2017, 23:52
переселці, біженці чи як вас там, а якого милого ви сюди приперлися? ви вже й так зхарили більшість лучан! сидіть собі поки сидиться і навіть не пукайте, бо скоро вас будуть відловлювати і тупо піздити!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром