Білоруський журналіст презентував у Луцьку книгу поліською говіркою

15 Листопада 2021, 09:34
Презентація книги «Оньде» ФОТО 587
Презентація книги «Оньде»

Рідні поліські краєвиди, люди та емоції оживають у книзі Олексія Диковицького «Оньдэ»

Презентація роботи журналіста і письменника, котрий нині живе у Варшаві, відбулася 12 листопада в Музеї Лесі Українки Волинського національного університету. Про це пише Monitor Wołyński.  

Олексій Диковицький походить із Пінська, що на Берестейщині. Зараз проживає у столиці Польщі, а працює на посаді заступника директора забороненого в Білорусі телеканалу «Белсат». Медіа було створено за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі, а також Польського телебачення. Тож не дивно, що тепер журналісти цього ЗМІ – персони нон грата в рідній Білорусі.

Востаннє Олексій був на Батьківщині рік тому, коли хоронив батька. 

Презентацію модерував проректор Лесиного університету професор Юрій Громик, а виступили ректор закладу професор Анатолій Цьось та викладачі, гості заходу. На презентацію потрапили тільки ті, хто має сертифікати про вакцинацію від Covid-19.

Олексій Диковицький зізнався, що не міг писати ані білоруською, ані польською, ані, тим більше російською, бо тоді його твори виглядали б штучними. Тому вдався до поліської говірки, якої навчився в дитинстві і яку чув, приїжджаючи в рідне село.

Якісно ілюстрована книжка зображає життя поліщуків, їхні переживання та мрії. До неї увійшли поезії та оповідання. Тематика широка, зачіпає зокрема й політичне життя Білорусі. Цікавим є оформлення, наприклад, на кожній сторінці виділені слова з творів. Якщо ці слова прочитати, то складеться ще один мінітвір.

Юрій Громик подарував гостеві книжку-білінгву – «Лісову пісню» Лесі Українки українською та білоруською мовами (автор білоруського перекладу – професор із Білорусі В’ячеслав Рагойша). А ще пообіцяв найближчим часом вирушити до Кракова, Любліна та Варшави, де відбудуться презентації Повного академічного зібрання творів Лесі Українки, над яким працювали переважно працівники університету.

Читайте також: «Оньдэ»: у Зарічному презентував книгу білоруський журналіст

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром