Україна нарешті почала говорити «ні», – Аліна Шпак на Файній гутірці у Луцьку

03 Листопада 2017, 21:03
Перша заступниця голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак 2821
Перша заступниця голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак

Перша заступниця голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак у Луцьку, в рамках проекту «Файна гутірка» розповіла про відновлення державної політики та українсько-польські відносини.

Захід відбувся 2 листопада у Будинку Косачів. Про це повідомили прес-службі проекту.

Розпочалася гутірка з теми «Національна пам’ять сьогодні».

За словами Аліни Шпак, на відміну від країн східної Європи, які подолали посттоталітарне минуле, Україна 25 років за часів незалежності була у блоці тих країн, до Революції Гідності, де навпаки продовжився курс героїзації сталінізму, жив міф «бальшой побєди», де глорифікувалася КГБ та були закриті архіви.

«Ми усі ці роки мали радянський совок з елементами вишиванки. До певної міри говорили прокозачину, українську революцію 1917-1919 років, почали святкувати українські свята та ходити трішечки в церкву, і це все. Але по суті зберігали і консервували радянське минуле. Втім, українцям потрібно віддати належне, коли у 2013 році вони сказали «ні» і вийшли на Майдан. І саме тому для мене Революція Гідності – це антирадянське повстання. Ми вийшли за цінності демократії, права людини, поваги один до одного на противагу тоталітарним країнам», – вважає лектор.

Під час гутірки цікавилися і про місця пам’яті, зокрема – про Національний пантеон та Музей Революції гідності.

«Планується, що Національний пантеон буде одночасно виконувати кілька функцій – символічне, сакральне та протокольне. Це буде місце десь у центрі Києва, де будуть як символічні могили, так і діючі могили державних та військових діячів», – розповіла вона.

Також триває активна робота над Музеєм Майдану. 

Не оминули під час гутірки і теми українсько-польських відносин. З приводу цього заступниця УІНП вважає, що раніше Україна не мала власної позиції, а тепер нарешті почала говорити «ні». При цьому, заяви про нібито «холодну війну» вважає дивними, адже триває плідна співпраця між країнами.

На останок організатор заходу Павло Данильчук озвучив питання про колишню Луцьку тюрму, дехочуть зараз облаштувати хостел. На його думку, це неправильно, адже це місце трагедії.

Аліна Шпак розповіла, що свого часу була дотична до створення музею «Тюрма на Лонцького» у Львові.

«Музею не було б, якби Львів кілька років не «бурлив», – сказала вона і порадила лучанамтакож постійно ставити питання про Луцьку тюрму на порядок денний.

 

Коментарі
04 Листопада 2017, 12:09
Яка на "революция гыдности"??? ))) Сказки для лохов, ми ше Николы не булы у такий #опi.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром