Реконструкція «Меридіану»: у ЛНТУ створять інноваційний осередок для студентських стартапів

09 Листопада 2021, 16:34
Реконструкція «Меридіану»: у ЛНТУ створять інноваційний осередок для студентських стартапів 947
Реконструкція «Меридіану»: у ЛНТУ створять інноваційний осередок для студентських стартапів

У приміщенні колишнього студентського кафе «Меридіан» на території Луцького національного технічного університету створять інноваційний осередок Smart Volyn Hub.

Проєкт презентували на конференції в ЛНТУ 9 листопада. На заході обувала журналістка Район.Луцьк.

Проєкт перебудови корпусу «Меридіан», як приміщення називають в технічній документації, на інноваційний простір для молоді раніше посів друге місце у конкурсі проєктів для секторальної підтримки Європейського Союзу. Його планують реалізувати за кошти ЄС у співфінансуванні з місцевою владою.

У конференції взяли участь представники університету, зокрема ректорка Ірина Вахович, проректори та декани факультетів, представники міської та обласної влади, а також фахівці польської компанії HugeTech, яка займається консультаційною та фінансовою підтримкою різноманітних стартапів.

«Сьогодні розвиток будь-якої країни без стартапів, мабуть, неможливий і ми розуміємо, що осередок таких стартапів – це студентство. Тому сьогодні ми з вами тут зібралися, щоб обговорити створення Smart Volyn Hub», – зазначила керівниця університету.

Завітав, щоб побажати удачі, і польський консул Славомір Місяк. З нагоди Дня незалежності Польщі 10 листопада Ірина Вахович вручила йому від колективу ляльку-мотанку, виготовлену в стінах університету. Після обміну люб’язностями, ректорка окреслила в загальних рисах особливості майбутнього інноваційного середовища та мету його створення.

Наразі за 634 тисячі гривень з бюджету Волинської обласної ради розробили проєктно-кошторисну документацію та відправили її на експертизу. Найближчим часом планують приступити до тендерних процедур щодо будівництва. Загалом же вартість проєкту за секторальною підтримкою становить майже 16 мільйонів гривень, але за проєктно-кошторисною документацією на повну реалізацію необхідно 60 мільйонів гривень. За словами ректорки, щоб хоч трохи компенсувати цю різницю залучатимуть будівельний факультет університету, тому частину роботи виконають за кошти університету та силами студентів.

«Ми всі зацікавлені в тому, щоб перетворити Волинську область з аграрної в промислово-аграрну. Це для нас питання майбутнього. Одним із інструментів, які дозволять нам це зробити, ж створення отаких інноваційних хабів, які допоможуть залучити молодь – найбільш сучасне покоління, яке вміє мислити нестандартно», – сказав заступник голови ОДА Ігор Чуліпа.

У майбутньому Smart Volyn Hub планують зробити два коворкінги, евент-хол, майстерня робототехніки, дві майстерні дизайну та дві майстерні бізнесу, дві кібер-IT зони та конференц-зала на 450 місць. Останню, як запевнила Ірина Вахович, надаватимуть у користування сусіднім школам та коледжам. На базі хабу хочуть створити бізнес-школу «Мануфактура креативу», залучити експертів, які вчитимуть розвивати стартапи, і в результаті проводитимуть пітчинги створених проєктів.

Фахівці з польською компанії HugeTech своєю чергою поділилися власним досвідом створення молодіжних стартапів та розповіли про ряж успішних кейсів, чий досвід зможуть застосувати у Луцьку.

На завершення гостям розповіли про інноваційні проєкти студентів ЛНТУ, які перемогли на фестивалі Sikorsky Challenge – екологічне пакування для харчових продуктів та органічні багатошарові чипси.

Читайте також: У ЛНТУ розпочали ремонт приміщення з басейном

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром