Як у Луцьку представляли макет комплексу будівель Луцького Хрестовоздвиженського братства

02 Листопада 2017, 21:52
Студенти та викладачі презентували макет комплексу будівель Луцького Хрестовоздвиженського братства 3306
Студенти та викладачі презентували макет комплексу будівель Луцького Хрестовоздвиженського братства

Студенти та викладачі Луцького НТУ створили та презентували макет комплексу будівель Луцького Хрестовоздвиженського братства.

Про це повідомляє Волинська регіональна дирекція НСТУ.

Зі споруд, які входили до Луцького Хрестовоздвиженського братства нині залишились лише церква і приміщення монастиря. У будівельній лабораторії кафедри міського будівництва та господарства студенти четвертого курсу на чолі з доцентом Петром Біскубом відтворили увесь квартал, який належав братчикам і був схожий на укріплену цитадель.

«Починати справу, яку не знаєш, як воно виглядало, як воно мало бути, що воно було – це дуже важко. Важко, тому що погружаєшся в історію, в якій ти не був. Ці люди, оці студенти мають знати історію, з чого вона починалася, де почалась архітектура нашого міста. Це все дуже важливо, щоб було в глибокій свідомості людини, як спеціаліста, як інженера з вищою освітою», – говорить доцент ЛНТУ Петро Біскуб.

Анклав українства у Луцьку на макетів виглядає так, як у XVIII столітті. На його території тоді розташовувались резиденції ченців, церква, школа, шпиталь, винниця, солодовня, пекарня, комора, візниця та стайня.

«Ми думали спочатку, як виділити церкву і ми вирішили збільшити її приблизно на 50%, свідомо зробивши на ній акцент, щоб, коли людина приходить і дивиться на макет, в першу чергу, дивилася на церкву. Монастир і церква пофарбовані в свої кольори. Це єдині зараз будівлі, які залишились на даний момент. Інші вже зруйновані, на жаль», – пояснює студент ЛНТУ Михайло Князєв.

«Для нас цей макет був викликом для самих себе, тому що раніше ми не працювали з такими цікавими матеріалами. Ми брали шматок глини, викидали, доклеювали. Це дуже було цікаво працювати з гіпсом. Так само ті вікна, двері. Це дійсно було дуже цікаво для нас», – говорить студетка ЛНТУ Карина Мучак.

Лучани та гості міста відтепер зможуть побачити увесь комплекс споруд у постійній експозиції музею історії Луцького братства, якому цьогоріч виповнилось 400 років.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром