Гастелло: історія назви вулиці

10 Січня 2016, 15:29
4466

Одну із вулиць у районі Красне названо на честь льотчика-героя часів Другої світової війни Гастелло,  а в 1930-х роках її називали іменем члена литовської Таємної Ради, фінансового та економічного радника королеви Бони єпископа Фальчевсько.

«У 1930-х роках в Луцьку виникла вулиця, яку назвали іменем члена литовської Таємної Ради, фінансового та економічного радника королеви Бони єпископа Фальчевського. Він зробив значний внесок у забудову замків: фундував будівництво нового кафедрального костелу святої Трійці, реконструкцію князівського палацу у Верхньому замку (вважається, що в цьому палаці відбувалися сесії з'їзду монархів), найстарішого житлового мурованого будинку міста на Кафедральній, 23 та ще кількох споруд», – зазначено на сторінці Рефлексії старого Луцька з Олександром Котисом

Зараз ця вулиця називається на честь льотчика Гастелло. Вулиця паралельна зі Львівською, пролягає від вулиці Тарасова до Каштанової, перетинаючи вулиці Партизанську, Петра Болбочана та Тополину.  Під керівництвом єпископа  Фальчевського  реставровувалися княжий палац у Верхньому замку та зводилися костельні споруди, пише ІА Волинські новини.

Північна частина вулиці забудована у повоєнні часи з виходом на Старосільську. Сучасну назву вулиця отримала у 1956 році. Існував проект її продовження до Володимирської. Житлова забудова, на північній гілці, одностороння, тому що на вулицю виходить тильна сторона будівель школи № 2.

Будівля адміністрації Луцької дієцезії, містить архітектурні фрагменти будівництва Фальчевського.
Будівля адміністрації Луцької дієцезії, містить архітектурні фрагменти будівництва Фальчевського.

 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
11 Січня 2016, 13:59
Взагалі-то вулиця Гастелло - це одна з вулиць району вулиці Львівської, а не Красного.
11 Січня 2016, 14:08
А ще вул.Гастелло перетинає вулиці Курська та Мінська
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром