У луцькій синагозі – незаконне будівництво

25 Жовтня 2021, 14:53
Синагога 839
Синагога
У луцькій пам'ятці національного значення – Синагозі – без попередження органу охорони та користувача пам’ятки, змурували цегляну перегородку на другому поверсі від сходів, що практично унеможливило доступ членам іудейської громади, громадським експертам та науковцям до приміщень синагоги на другому поверсі. 
 
Про це повідомив голова іудейської релігійної ортодоксальної громади міста Мойше Меір Матусовський.
 
«Єврейська громада міста Луцька просить про недопущення в місті такого ганебного явища, як антисемітизм та ксенофобія. Така критична ситуація виникла внаслідок неправомірних дій керівника Громадської організації «Волинська обласна організація ФСТ «Динамо» України» Авраменка Василя та директора Волинського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Кулакова Олександра, а саме у будівництві стіни на 2-му поверсі пам’ятки національного значення «Синагога», яка є єврейською культовою спорудою, – що унеможливлює користуванням усім другим поверхом держаної будівлі пам’ятки національного значення Синагога, охор. № 1008» – написав Мойше Меір Матусовський.
 

Нагадаємо, що у травні 2021 року синагогу в Луцьку передали іудейській громаді.

Голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Оксана Сущук наголошує, що ситуація, яка виникла, просто кричуща і показова.

 
«Ситуація навколо Луцької синагоги кричуща і, на жаль, показова майже для більшості об’єктів культурної спадщини, які не мають повного пакету належної облікової документації та не занесені до електронного Реєстру нерухомих пам’яток України. Луцька синагога є пам’яткою архітектури і містобудування національного значення з 400-літньою історією, була взята під охорону держави згідно постанови Ради Міністрів УРСР від 06.09.1979 р., №442, охоронний номер 1008», – зауважила голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури Оксана Сущук.
Відповідно до пам'яткоохоронного законодавства, статті 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини», такі дії є незаконними. Більше того, якщо ці дії вчинені третьою стороною (не користувачами пам'ятки), то підпадають під визначення адміністративних та кримінальних правопорушень.
 
«Як і не зрозуміло сьогодні нам – членам громадської організації УТОПІК, яким чином приватною власністю став спортзал добудований до синагоги у 80-х роках ХХст. на території Державного історико-культурного заповідника? 
Чому досі, незважаючи ані на передачу приміщення синагоги іудейській громаді, ані вкрай аварійний стан будівлі, особливо на другому поверсі, де тече дах, обвалюється стеля, тріщать стіни досі донедавна самовільно функціонувала дитяча спортивна секція греко-римської боротьби?
У зв’язку з численними зверненнями на предмет порушення пам’яткоохоронного законодавства особами, які ведуть господарські, будівельні роботи в межах території пам’ятки Луцька синагога можуть своїми діями нанести невиправну шкоду споруді, органом охорони був винесений припис про заборону будь-яких робіт на зазначеній території. Згідно статті 30 Закону «Про охорону культурної спадщини» приписи є обов’язковими для виконання, проте ані тогочасним, ані нинішнім сусідам споруди це не зрозуміло», – додала Оксана Сущук. 
За словами Оксани Сущук, Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії і культури, незабаром намагатиметься організувати (в тому числі й за допомогою міжнародних організацій) майданчик для введення діалогу між зацікавленими сторонами, щоб подолати потенційно конфліктну ситуацію, яка може мати важкі дезінтеграційні наслідки для громади.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром