У Луцьку сів за ґрати кримінальний авторитет

27 Жовтня 2017, 21:56
Засідання Луцького міськрайонного суду у справі Олександра Стукана 11678 Джерело: http://volga.lutsk.ua/view/18785/
Засідання Луцького міськрайонного суду у справі Олександра Стукана

«Грозу 90-х» Олександра Стукана судді Луцького міськрайонного суду пожиттєво залишили у тюрмі.

Про це повідомляє «Волинська газета».

Нагадаємо, що к Олександра Стукана звинувачували у злочинах, пов'язаних з організацією групової злочинності. Майже 20 років він перебуває за ґратами у спеціальній колонії для осіб, засуджених на пожиттєвий термін, яка знаходиться на околиці Рівного.

Смертну кару в Україні скасували 29 грудня 1999 року. Найвищою мірою покарання до 5 квітня 2000 року було позбавлення волі на 15 років. Олександр Стукан опинився за ґратами за злочин, який вчинив 4 березня 2000 року. Відтак, він не вписується в часові межі дії ні нового, ні старого закону.

Тому Олександр Стукан вимагав повторного розгляду його справи та заміни довічного ув'язнення на 15 років позбавлення волі.

Апеляційний суд Волинської області у липні 2017 року призначив новий розгляд справи у Луцькому міськрайонному суді, посилаючись на те, що скарги повинні розглядатися тим же складом суду, що і по першій інстанції, тобто, за участю присяжних засідателів.

Розгляд справи 26 жовтня 2017 року відбувався у режимі онлайн. У складі суду були двоє суддів – Ярослав Артиш, Михайло Квятковський та 7 присяжних, попередньо обраних автоматизованою системою.

Олександр Стукан заявив, що проблема, яка піднімається, потребує юридичної кваліфікації, тому закликав присяжних без юридичної освіти до самовідводу.

Ярослав Артиш зачитав витяги з документів, щоб ознайомити присутніх із деталями справи. Серед них був і вирок суду, за яким засудженого посадили за ґрати до кінця життя.

У ньому йдеться, що 4 березня 2000 року, аби не повертати борг у 6 тисяч доларів США, чоловік організував вбивство. Ще одне вбивство здійснив у вересні того ж року. Крім того, його звинуватили ще у чотирьох замахах на життя. Кожен із цих злочинів передбачав від 2-х років позбавлення волі до пожиттєвого.

За сукупністю всіх інкримінованих злочинів йому призначили пожиттєве покарання з конфіскацією майна.

Відповідно до висновків експерів, які 26 жовтня 2017 року додав суддя Ярослав Артиш, попередній вирок не відповідав правовим засадам.

 

«29 грудня 1999 року Конституційний суд відмінив таку міру покарання як розстріл. А довічне прийняли тільки 5-го квітня 2000 року. Мені за злочин 4-го березня дають довічне ув'язнення, коли такої міри покарання не було! То що, мені наперед дали покарання? Тут, у 96-й колонії, де я зараз знаходжуся, чотирьом людям поміняли довічне ув'язнення на 15 років у 2009-2010 роках. Чотирьом поміняли(!), які скоїли злочини у лютому-березні 2000 року Верховний Суд поміняв їм вирок. Не поміняв тільки мені одному. Можливо, тому що вони були донєцкі і кримські?» – наголосив Олександр Стукан.

 

За його словами, йому не можуть точно сказати, яку міру покарання йому призначили за епізод 4 березня. Одні кажуть, що розстріл, інші – довічне. Але на той період жодного з цих покарань не існувало.

«У положенні Кримінального кодексу України 1960 року смертну кару було замінено на довічне позбавлення волі як на таку, що пом'якшує міру покарання, як таку, що має зворотню дію в часі. Тобто поширюється на осіб, які здійснили особливо тяжкі злочини до набрання чинності по цим законам про внесення змін. Тобто, суд першої інстанції діяв згідно Закону», – заявив прокурор.

Суд після вивчення усіх матеріалів вирішив відмовити у скасуванні пожиттєвого покарання Олександру Стукану.

Коментарі
28 Жовтня 2017, 10:05
МИ ТЕБЄ БУДЕМ ГРЕТЬ
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024