Суд вирішив: депутатів-«тушок» з міськради не проженуть

27 Жовтня 2017, 15:32
1924

Волинський окружний адмінсуд відмовив у задоволенні позову Артема Запотоцького про відкликання п'яти депутатів Луцькради.

Про це стало відомо під час засідання 27 жовтня, інформує ВолиньPost.

Як відомо, у позові представник ініціативної групи Артем Запотоцький просив визнати постанову ТВК про припинення відкликання протиправною, а також відправити звернення до керівних органів партій БПП «Солідарність» та Радикальної партії щодо позбавлення мандатів Євгена Ткачука, Олександра Козлюка, Аркадія Соломатіна, Сергія Були та Костянтина Петрочука.

Представник Запотоцького Дмитро Бурда зауважив, що вибори відбувалися в багатомандатному виборчому окрузі. Тож право вносити пропозицію про відкликання депутата є у громадян, які є виборцями цього округу. Окрім того, він нагадав, що було повідомлення про те, що Радикальна партія виключить трьох депутатів, яких і вимагали відкликати лучани.

Святослав Туз, який представляє інтереси відкликанців, наполягав, що виборець, який проживав у межах округу, де обирався, наприклад, Ткачук, не є в виборцем стосовно інших депутатів. Тому і право відкликання належить мешканцям різних округів. На його думку, неправильно вирахували й квоту на відкликання. 

Згодом суд взявся до дослідження доказів. До слова, адвокати позивача зауважили, що нині мають вже 500 підтверджених підписів разом із копіями документів осіб, які є луцькими виборцями. Після розгляду доказів відбулися тривалі судові дебати, де сторони вчергове відстоювали свої позиції.

Опісля головуючий суддя Валентин Дмитрук озвучив постанову, згідно із якою у задоволенні адмінпозову відмовили у повному обсязі.

Нагадаємо, 10 липня в Луцьку створили ініціативну групу, учасники якої працюють над відкликанням п'ятірки міських обранців – Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Сергія Були, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна. 

Читайте також: Попри зеленку і презервативи: активісти назбирали достатньо підписів за відкликання депутатів

У серпні стартувала перевірка підписів, які зібрали за позбавлення мандатів цих обранців громади. Перевірку згідно законодавства спільно з правоохоронцями мали здійснити члени міськвиборчкому.

Однак за декілька днів від початку роботи комісії стало очевидним, що 10 з 18 членів виборчкому, а саме – представники партій «Народний фронт», «Опозиційний блок», «УКРОП», «Батьківщина» та Європейська партія України, своїми діями затягували процес перевірки підписів, приміром, постійно вносили різноманітні правки у проекти рішень, а потім просто перестали ходити на засідання. Голова комісії Леонід Будцев навіть звертався в поліцію, аби покарали «прогульників».

Реагуючи на це, Артем Запотоцький звернувся до лучан з закликом прийти і власноруч засвідчити свій підпис. Сотні людей відгукнулися та пройшли процедуру засвідчення підпису. 

Однак, коли розпочалося останнє засідання міськвиборчкому, то члени «коаліції» знову почали гальмувати його роботу. Зрештою, 21 серпня «коаліція», використовуючи те, що вони є більшістю, проштовхнули рішення, яким завершили процедуру перевірки підписів за відкликання депутатів. Запотоцький оскаржив таке рішення у суді.

Коментарі
27 Жовтня 2017, 19:56
яка влада такі і суди....
28 Жовтня 2017, 18:11
Наш суд самий гуманий суд в світі)
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром