Співи, гутірки, бої УПА та куліш: як пройшло святкування на Красній горі

18 Жовтня 2021, 15:17
Святкування Дня захисників та захисниць на Красній горі 970
Святкування Дня захисників та захисниць на Красній горі
На Красній горі виступали «ФлайzZzа», оркестр з Сашком Положинським, варили куліш і відтворювали бій УПА з НКВС.
 
17 жовтня біля придорожньої церкви, на кордоні шляху Луцьк  Львів, провели музично-історичне дійство, присвячене Дню захисників та захисниць України. Про це пише Фундація Волині на сторінці в фейсбуці.
 
Це місце знаходиться на хуторі Черуковатиця, що в урочищі Красна гора. Захід відвідало понад 500 людей. Крім місцевих відвідувачів, були гості з Луцька, Львова, Радехова, Стоянова, Горохова та Журавників.
Розпочинали свято зі спільної молитви, виконання державного Гімну України та вітальних слів від організаторів та запрошених. Ведучою події була громадська діячка Марія Доманська.
Музичну програму наповнили виступи народних ансамблів «Струни серця», «Надія» з Горохова та співочого колективу села Стоянів. Олександр Положинський виконав пісні як окремо, так і з оркестром військової частини 1141 Національної гвардії України. Також був окремий виступ оркестру Луцького прикордонного загону. 
Гурт «ФлайzZzа» заспівав свої патріотичні композиції в акустичному звучанні. Прозвучали та повстанські пісні у сімейному виконанні Юрія та Іллі Морозовичів.
Тим часом на території пригощали козацьким кулешем та чаєм. Представники клубу стрільби з лука «Луцькі соколи» проводили майстер-клас. Військово-історична група «Азимут» відтворила реконструкцію бою підрозділу УПА із загоном НКВС.

Завершилося дійство гутіркою Лесі Бондарук, презентацією фільму «Справа дев’ятнадцятьох. Українське підпілля на Волині» та запаленням повстанської ватри.
Один з організаторів Павло Данильчук наголосив, що у майбутньому цей захід на Красній горі може перерости у повноцінний фестиваль. Разом із Павлом до створення дійства долучилися полковник запасу Олег Вовк, ГО «Волинська фундація», Всеукраїнський молодіжний рух «Національний Альянс», Основа майбутнього, Горохівська спілка учасників АТО «Щит».
За підтримки Радехівської та Горохівської міських територіальних громад.
 
Довідково:
Хутір Черуковатиця – «родове гніздо» Василя Парахіна, митця, колишнього киянина та міністерського працівника. Саме дійство відбулося поблизу церкви, яку власноруч у давньоруському стилі збудував Василь Григорович. Святиню зводили 32 роки. Минулого року храм допомогли добудувати волинські військові прикордонного загону за ініціативи та сприяння полковника Олега Вовка.
 
 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024