До Луцька з ‘їдуться каліграфи та шрифтарі на неформальний фестиваль

04 Січня 2016, 18:07
2411 Джерело: innerspace.lutsk

На фестивалі «Простір літер» українські каліграфи та шрифтарі розкажуть про мистецтво красивого письма: каліграфію, шрифти та книги

Організовують фестиваль у креативному просторі «Innerspace», що знаходиться на вулиці Парковій, 5. Низка заходів відбуватиметься з 9 до 17 січня.

Ініціатор фестивалю Кирило Ткачов розповідає, що однією з причин організації такого дійства стало бажання бачити Волинь на шрифтовій мапі України і Європи.

Фестиваль графіки стане для Луцька новинкою, адже раніше подібні заходи відбувалися тільки у Києві та Харкові.

«В Україні вже є така фестивальна традиція. Скажімо, у Польщі нічого подібного немає, у Росії нещодавно стали проводити конференції, а вони більш ділові та серйозні. Наші фестивалі появилися десь десять років тому – це був харківський фестиваль «Свято Кирилиці»,  його створив Олексій Чекаль і саме туди вперше з’їхалися всі, або майже всі українські фахівці.  Коли зник цей фестиваль, то у Києві з’явився інший, який зараз також більше не проводять. Можливо, з часом він з’явиться знову», – зазначив Кирило Ткачов.

Організатор розповідає, що останнім часом шрифтові дизайнери і каліграфи зустрічаються у рамках книжкового фестивалю «Книжковий Арсенал», який відбувається раз на рік. Проте він представляє собою дещо більше і охоплює ширшу аудиторію.

«Там цікаво, але не так зручно для спілкування, бо там не тільки шрифтарі. І ми вирішили зробити свій фестиваль. Хочемо,  щоб Волинь з’явилася на шрифтовій мапі України і Європи.  Це цілком можливо», – зазначив Кирило Ткачов.

Луцький фестиваль вирішили організувати так,  щоб цікавий він був не лише для спеціалістів,  а й для людей,  які ще нічого не чули про мистецтво каліграфії та шрифтів. Захід триватиме чотири дні і кожного дня для відвідувачів виступатиме три спікери. Проте можливі і зміни у програмі та додаткові цікаві розповіді. Протягом фестивалю проходитиме виставка каліграфії, а також лекції, презентації, майстер-класи від провідних українських художників та дизайнерів.

«Фестиваль розрахований на дизайнерів, графіків на студентів-дизайнерів, на людей, яким цікаві книжки. Це не вузька аудиторія, я спеціально попросив зробити лекції такими, аби вони були цікаві для всіх», – розповів організатор.

Захід не потребує додаткової оплати, на нього може завітати кожен,  хто придбав абонемент на день перебування у креативному просторі,  який становить 65 гривень.

Окрім того, організатори розповідають, що атмосфера буде максимально невимушена.  Якщо лекція не сподобалася ще на початку,  можна легко перейти в іншу кімнату креативного простору, попити чаю, пограти ігри,  або зайнятися іншими справами в очікування іншого спікера.

«Це можливість зробити свідомий крок, порушити правила, відвідати тільки ті лекції,  які вас цікавлять, або вийти на двір та пограти сніжки. Якщо раптом якась лекція  не сподобалася,  то можна перейти в іншу кімнату та почекати на наступну лекцію», – розповіла співорганізатор фестивалю Марина Ткачова.


 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
06 Січня 2016, 18:31
Дуже вам дякую за статтю! <br/>Але маю прохання: не використовуйте слово &quot;каліграфіст&quot;) Треба &quot;каліграф&quot;
06 Січня 2016, 18:47
Вже виправили. Дякую, що вказали на помилку :)
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром