Лучан запрошують на лекторій-виставку «Україна співає поезію»

07 Жовтня 2021, 12:33
Лучан запрошують на лекторій-виставку «Україна співає поезію» 546
Лучан запрошують на лекторій-виставку «Україна співає поезію»
У Волинському краєзнавчому музеї відбудеться лекторій-виставка «Україна співає поезію». Вона доповнює «Антологію української співаної поезії» 1989-2017 років. 
 
Презентацію організовують 8 жовтня о 16:00. Про це повідомили на сторінці події в фейсбуці.
 
Українська співана поезія – явище багатогранне і різножанрове. На Волині з давніх-давен побутувала потужна лірницька традиція, що знайшла відбиток на фото Ігоря Стравінського, картині Андроника Лазарчука, «Епупеї…» Кості Шишка
 
1907 року Леся Українка фінансувала експедицію Філарета Колесси для запису кобзарів Лівобережної України. Інноваційний підхід Лесі Українки до збереження нематеріальної культурної спадщини – «золота сторінка» в історії українського звукозапису, якому незабаром виповнюється 125 років.
 
 
Співана поезія тріо Мареничів (Світлани, Антоніни і Валерія) від 1973 року; Всеукраїнські «Обереги», фестивалі авторської пісні та співаної поезії від 1989 року стали наступними важливими етапами у розвитку жанру. Інформаційно-музична програма Волинського радіо «Студія 3» (Ольга Куліш, Василь Ворон, Юрій Вегера) – «альма матір» співаної поезії, протягом 1988 -1992 років ініціювала відродження забутих і народження нових традицій, а фестивальний рух на Волині став потужною тенденцією національно-культурного відродження.

До речі, перший вечір української авторської пісні відбувся навесні 1987 року у Київському молодіжному театрі з ініціативи волинян Леся Танюка та Олега Покальчука.
 
Василь Жданкін, Анатолій Горчинський, Віктор Морозов, Едуард Драч, Тарас Чубай, Марія Бурмака, Андрій Панчишин, Сергій Мороз, Сергій Шишкін, Микола Тимчак, Лідія Гольонко, Олександр Смик – яскраві особистості великої плеяди співців, авторів і виконавців. Позаду тридцять років локальних ініціатив, низка фестивалів співаної поезії, концерти до Всесвітнього дня поезії (21 березня). 
 
Нобелівська премія для американського поета і співця Боба Ділана спонукали волинян до продовження тисячолітньої традиції живого звучання поетичного слова і відродження фестивалю «Оберіг» 2017 року.
 
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром