«Збережемо луцький модернізм!»: в Луцьку нова мистецька ініціатива

28 Вересня 2021, 16:22
Олександр Котис 574
Олександр Котис

Підтримати проєкт – створення інтерактивної книги «Луцький модернізм» на платформі «Велика Ідея» закликають відомий луцький краєзнавець Олександр Котис та команда мистецького об’єднання «Стендаль». 

Ініціатори проєкту поставили собі за мету за 30 днів зібрати суму у 100 000 гривень. Якщо вдасться Фонд «Відродження» подвоїть суму і вже 2022 року всі фундатори зустрінуться на презентації книги. Про це Район.Культура розповіли у мистецькому об'єднанні «Стендаль». 

 Про проєкт: 

Книга «Луцький модернізм» – це перше комплексне видання про модерністську архітектуру Луцька, її цінність, історичні віхи розвитку і творців, представлення найкращих збережених та вже втрачених зразків. 

Протягом останніх трьох років краєзнавець Олександр Котис досліджував модерністську архітектуру Луцька та розповідав про неї на фейсбук-сторінці «Луцький модернізм»

«Архітектура модернізму позбавлена декору й стримана. Вона звична для нашого ока – ми тисячі разів проходимо повз колишній кінотеатр «Батьківщина» чи відділення Укртелекому, Ротонду чи будинки на вулиці Ярощука. Ці та інші модерністські будівлі настільки вписані у наше повсякдення, що ми не помічаємо їх краси і, що гірше, поступового зникнення. Натомість саме архітектура модернізму вписує нас в європейський передвоєнний контекст», – розповідає Олександр Котис. 

Чому модернізм?  

В Луцьку жила й творила плеяда знаних архітекторів, натхненних німецькою школою Bauhaus, принципами Ле Корбюзьє та багатьох інших архітекторів. В час розквіту модерністської архітектури на місці помпезних споруд минулого почали з’являтися компактні й функціональні будівлі, які передбачають багато світла, залучення додаткових площ (тераси на даху), повітряність. Вони формують місто, яке ми знаємо сьогодні. Що більше, вже йдеться не просто про створення окремих будівель, йдеться про забудову міста, створення окремих районів.

Олександр Котис зазначає, що завдяки цим архітектурним об’єктам, ми можемо «читати» XX століття. 

«В цій книзі буде зображено, як архітектура й місто змінювалися від прискорення темпу життя, технічного прогресу, зрештою, війни. Розквіт у міжвоєння, зміна окупаційних режимів та закручування ідеологічних «гайок» радянською системою - усі віхи історії зчитуються у малюнку фасадів та вікон. І це передасть книга «Луцький модернізм». 

 Про структуру видання: 

У виданні-фотоальбомі «Луцький модернізм» буде зібрано інформацію про основні модерністські об’єкти Луцька, збережені й, на жаль, втрачені. Будуть використані світлини автора, фото з архівів та планів міста (Луцька, яким він міг бути), архітекторів, які тут працювали, тенденції, які були підхоплені й переосмислені. 

До частини об’єктів будуть додані QR-коди, за допомогою яких можна буде побачити, який вигляд вони мали раніше, якими є зараз або якими планувалося їх будувати. Електронне доповнення дасть можливість доступу до модерністських надбань Луцька зацікавленим із будь-якої точки світу.

 

Як підтримати проєкт?

Аби книга побачила світ Олександр Котис, дизайнер Кирило Ткачов та команда ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» розпочали краудфандингову кампанію на платформі «Велика Ідея». Якщо за допомогою внесків доброчинців (фундаторів) вдасться зібрати суму у 100 000 гривень, Фонд «Відродження» подвоїть її у межах конкурсу «Культура. Спільнота». І вже 2022 року усі фундатори зустрінуться на презентації книги «Луцький модернізм».

Підтримати проєкт можна тут: https://biggggidea.com/project/interaktivna-kniga-oleksandra-kotisa-lutskij-modernizm/

Окрім фінансової допомоги організатори будуть дуже вдячні за кожне добре слово чи допис у соцмережах із закликом підтримати ідею створення книги. 

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром