У Луцьку волинські громадські організації радились як допомогти ОТГ

16 Жовтня 2017, 16:15
1857

У Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування 13 жовтня відбувся круглий стіл, який був присвячений координації співпраці громадських організацій з новоствореними об’єднаними територіальними громадами Волині.  Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк розповів про те, що такі зустрічі із представниками громадськими організацій відбуваються щомісячно і вони необхідні для координації допомоги громадам на теренах Волинської області.

«Робимо спільну справу: допомагаємо тим громадам, які тільки стають на ноги, і тим, які працюють над удосконаленням. А ефект від змін має бути закріплений в конкретних справах», - зауважив Анатолій Пархом’юк.

Він поділився планами Волинського центру розвитку місцевого самоврядування на найближчі два місяці: попереду стаді-тур до Тернопільської області, семінар про програмно-цільовому методу формування бюджетів, щоденна робота над стратегіями громад тощо. Значну увагу Центр приділить методичним рекомендаціям щодо перших кроків існування волинських об’єднаних територіальних громад, у яких незабаром пройдуть вибори.

Також 12 грудня на Волині відбудеться масштабний форум, який буде присвячений регіональному розвитку у контексті децентралізації.

Представниця ГО «Центр зростання громад» Олена Матвіюк розповіла про роботу своєї громадської організації із Велицькою ОТГ у Ковельському районі. Вона наголосила на безпековому компоненті у громадах, адже, за її словами, немає законодавства про шерифів у громадах. Також, на її думку, потрібно у громадах мати реєстр нерухомого майна, землі, надр тощо, аби потім потурбуватися про фінанси.

Директор Волинського Центру розвитку самоврядування Анатолій Пархом’юк у відповідь розповів про те, що на парламентський комітет Верховної Ради України поданий законопроект про землі за межами населеного пункту, а волинські громади направили свої листи-підтримки в Міністерство регіонального розвитку.

«Бюджет проїдання має перетворитися на бюджет розвитку», - зауважив Пархом’юк.

Експерт із децентралізації Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан розповіла про проблеми та перспективи новостворених перспектив Волині.

А експерт із комунікацій Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Кузьмич зауважила про особливості висвітлення реформи децентралізації у ЗМІ.

Президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк розповів про співпрацю із Голобською, Люблинецькою та Дубовою ОТГ. Йдеться про стратегування та демократизацію процесів в громаді. Він переконаний, що якщо є інструменти демократії, то люди починають ним користуватися. Також експерт додав, що є реальна зацікавленість громад у економіки та енергозбереженні.

Експерт із місцевого розвитку Волинського відділення Асоціації міст Україні Анатолій Бенера зауважив, що прикро, що на Волині бракує агенції регіонального розвитку. Він зауважив, що значну увагу слід приділити стратегічному плануванню та розвитку підприємницького середовища в ОТГ, «Потрібні швидкі результати для розуміння реформи».

Також під час круглого столу присутні обговорили створення єдиного освітньо-культурного простору в ОТГ, школу лідерства для громад, шкільні служби порозуміння тощо. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром