Столичний журналіст розповів про сферичне відео і віртуальну реальність

11 Жовтня 2017, 08:25
2128

Журналіст-публіцист та відеограф Станіслав Козлюк розповів про імерсивну журналістику: від перегляду новин до їх переживання.

Журналісти Район.Луцьк створили підбірку найпотрібніших і найважливіших цитат з виступу спікера.

***

«У зйомці відео в 360 градусів, тобто сферичного відео, для віртуальної реальності не працюють звичні для нас правила фотозйомки чи відео».

***

«Чому 360 буде популярним? Люди завжди любили історії про людей. А журналістика – це фактично розповідь від людей про людей. Люди люблять репортажі, принаймні мені хочеться в це вірити, тому що репортаж розповідає про те, що відбувається».

***

«Якщо подивитися на історію розвиту репортажу, то можна побачити, що сам жанр в принципі не надто мінявся. У той же час мінялися засоби. Наприклад, картинки, потім ілюстрації, з’явилися відео. Коли з’являється інтернет, то це такий старт для журналістів, як для оповідачів, які, власне, розповідають людям історії».

***

«І приблизно в цей же ж час, коли з’являється доступний інтернет – з’являється технологія віртуальної реальності, але вона стає не дуже популярною. По-перше, тому що ці всі шоломи віртуальної реальності, якісь рукавички – вони були дуже громіздкі. І люди були обмежені в пересуванні у просторі, і картинка, яку вони видавали була такою собі».

***

«Але минає близько двадцяти років, і віртуальна реальність вривається з новою силою у світ. Відео 360 – це новий ринок для світу, тому що розвиватися почало кілька років тому. В Україні  контенту 360 майже немає».

***

«Для зйомки відео360 градусів недостатньо просто поставити камеру, яка зніме навколо себе все, і піти кудись. Ви маєте фактично описати сюжет, чітко поставити акценти».

***

«Друга проблема, яка з’являється під час зйомки – необхідність пам’ятати про те, що ви не можете поставити камеру на штативі занадто високо чи занадто низько. Тому що варто пам’ятати, що камера повинна бути розташована на рівні очей глядача».

***

«Третя помилка, яку допускали деякі журналісти: вони підходили до зйомки 360 відео як до звичайного відеорепортажу. І це, насправді, нецікаво».

***

«Для того, щоб викликати в аудиторії, яка буде дивитися це відео, відчуття співучасті у подіях, журналіста в кадрі не має бути. Для цього ви можете або піти з кадру, або десь сховатися».

***

«Коли ви ставите свою камеру для зйомки, ви маєте прораховувати свої місця, в які зможете сховатися. Ви не спілкуєтеся в момент зйомки з людиною, яку знімаєте».

***

«Свого часу віртуальна реальність була дуже дорогим задоволенням. Перша думка, яка виникає, це що мені потрібно мати дуже дорогі окуляри, щоб відзняти таке відео. Насправді, ні. Оглядати 360 відео можна на своєму комп’ютері, ноутбуці, телефоні. Для цього достатньо зайти на сервіси ютуба чи фейсбуку, наприклад».

***

«Відео також можна дивитися з допомогою телефону, який вставляється в кардборд».

***

«Для того, щоб зняти таке відео, не обов’язково потрібно витрачати велику кількість грошей».

***

«Коли людина одягає такі окуляри, вона має можливість сама побачити те, що відбувається. Тобто, немає журналіста, оповідача. Тобі ніхто в голову не вкладає ніяких думок, ти все бачиш сам, і сам робиш висновки. І це один із моментів, який грає на користь зйомки в 360 градусів».

***

«Коли ти ставиш камеру для зйомки, в тебе є ризик, що її розіб’ють, і тільки тоді почнеться щось цікаве. Тому до цього потрібно підходити дуже обережно».

***

«В майбутньому ці технології стануть дешевшими і доступнішими».

Після виступу Станіслав Козлюк дав можливість охочим спробувати подивитися в 360-окуляри і відчути себе у віртуальній реальності.

Озвучено під час WEST MEDIA FORUM 2017.

 

Анна МАНЮХІНА

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром