АТ «Волиньгаз» запустив другий етап водневих випробувань

09 Вересня 2021, 18:38
Другий етап водневих випробувань PROMO 861
Другий етап водневих випробувань

На Волині стартував другий етап вогневих випробувань із використанням водню, який триватиме три дні. 

На базі навчально-тренувального полігону в місті Рожище встановили три нові шкафні регуляторні пункти (ШГРП) виробництва RGC Production і два вузли обліку газу. Про це Бізнес.Району повідомили в пресслужбі АТ «Волиньгаз».

Спеціалісти перевірили здатність ШГРП редукування газоводневої суміші. Газорозподільну систему на експериментальному майданичку заповнили сумішшю із 20% концентрацією водню, 80% метану.

«Ми з вами зараз будемо долучатися до майбутнього, тому що за воднем – майбутнє. Ми знаємо, що вже в країнах Європи суміш водню давно працює. І сьогодні ми перевіряємо наше обладнання. Випробування, які дозволять нам переконатися в тому, що воно також готове працювати з воднем. 

Газорегулююче обладнання європейського зразка з відповідною сертифікацією під водневі суміші є невід’ємною частиною чергового етапу реалізації водневого проєкту. Випробування дадуть можливість оцінити здатність роботи комплексів обладнання на метан-водневих сумішах різних концентрацій», - повідомив голова правління АТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

«Волиньгаз» уже понад рік проводить дослідження в сфері розподілу метановодневої суміші газорозподільними мережами. Компанія бере участь у водневих дослідженнях у рамках європейської ініціативи Green Deal - проєкту, до якої долучилась Регіональна газова компанія. Мета цього проєкту - до 2035 року мінімізувати викиди парникових газів в атмосферу.

Читайте такожУ газорозподільній системі Волині протестували «зелений» водень

Волинь увійшла до п’ятірки областей, які запустили «зелений» водень на навчально-тренувальних полігонах (Житомирська, Івано-Франківська, Дніпропетровська та Харківська). 17  працівників компанії «Волиньгаз» торік пройшли навчання та атестацію щоб отримати допуск до роботи з газоводневими сумішами. Професори Національного університету імені Лесі Українки Олена та Костянтин Павлови досліджують цю тему.

«Цінність цього експерименту важлива, оскільки Україна вже із запізненням випробовує водневу енергетику. Мова йде не тільки про альтернативу водню газовому ресурсу. Згодом водень може замінити і нафтові продукти, і використовуватись в фармацепції і так далі», - зазначає докторка наук, професорка ВНУ імені Лесі Українки Олена Павлова

Ці досліди допоможуть з’ясувати чи достатньо герметичні газові мережі для транспортування водню, оскільки щільність цього хімічного елемента менша, ніж природного газу.

Предметом дослідження науковців і газовиків є вплив водню на технічний стан та режими роботи газорегуляторного обладнання, з метою визначенням надійності та безпечності експлуатації обладнання сумісно з воднем.

«Наразі сам процес відбувається злагоджено, без збоїв. За результатами трьох днів ми обов'язково зробимо висновки, важливі для нас, як для експлуатаційної організації, як працювати з газоводневими сумішами. І висновки щодо того, який кінцевий продукт ми зможемо створити для нашого споживача», - підсумував технічний директор АТ «Волиньгаз» Дмитро Кукоба.

Країни Європи покладають великі надії на проєкти з воднем. Після результативності цього експерименту підвищиться енергопостачання та енергозбереження Волинської області. Це спроба застосувати водень, як альтернативне джерело шляхом газотранспортних мереж.

Водень – найперспективніший енергетичний ресурс. Є сприятливим для навколишнього середовища.

Довідка. РГК першою в Україні розпочала тестування нових видів енергії й від початку 2020 року веде системну підготовку полігонів і фахівців. Випробування водню і його сумішей з природним газом уже відбулись на п’яти майданчиках в Івано-Франківській, Житомирській, Дніпропетровській і Волинській областях. Впровадження цього ресурсу – крок до енергетичної незалежності України.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром