У Луцьку вшанували пам'ять художника Миколи Кумановського

02 Вересня 2021, 15:39
Захід приурочений Миколі Кумановському 1176
Захід приурочений Миколі Кумановському

У Луцьку провели культурно-мистецький захід приурочений видатному українському художнику Миколі Кумановському.

Про це пише «Таблоїд  Волині».

Захід провели в останній день літа, 31 серпня, у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

«Ми зібралися тут, де його розкішний музей, виставка. Це – найкращий пам'ятник, найкраще поздоровлення.Як тут багато розмов про час. Навіть музикант зустрічав нас композицією "Yesterday" гурту "The Beatles". Це не дивно, оскільки ми можемо прочитати багато символів часу у композиціях Миколи Кумановського – «мій день», «мій час», «вчорашній день». Ці фрази, власне, повторюються з твору у твір. Це – найкращий супровід цього вечора», – говорить мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Натхненниця музею Леся Корсак пригадала шлях митця: формування особистості, творчого стилю, згадала історії з відкриття першої виставки та те, як домашня колекція, яка знаходилася у сім'ї Корсаків, переросла у справжній музей.

«Микола Кумановський народився в останній день літа. Це художник, який все життя досліджував життя українця в Україні.Це художник, який закоханий в нашу мову, слово, який зробив це слово символом. Він визнавав свою любов до української землі. Окрім того, що він художник, живописець, графік, скульптор, він – прекрасний викладач. Микола також організатор фестивалю авторської співаної поезії "Оберіг". Він був дуже багатогранною людиною», – додала Леся Корсак.

На події зібралося чимало знайомих та друзів митця, які прийшли, щоб розповісти історії, які пов'язані з Миколою.

«Він ще за життя перейшов в статус людини-легенди», – сказав знайомий митця Андрій Криштальський.

Також на події презентували тимчасову виставку з трьох творів із серії «Лизання термометру», які входять у приватну колекцію Олександра Більчука.

Артисти театру-студії «ГаРмИдЕр» Дмитро Безвербний та Павло Порицький прочитали вибрані поезії зі збірки «Слід у слід».

На завершення – влаштували аукціон і продали дві картини Миколи Кумановського. Щасливцям вдалося придбати особливі полотна за 1 300 та 2 000 гривень.

Потім для всіх гостей підготували святковий стіл: всі охочі зібралися за келихом ігристого, щоб вшанувати пам'ять відомого митця.

Читайте також: У стінах Луцького замку відбудеться найсмачніший фестиваль краю Lutsk Food Fest

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром