У Луцьку презентували герб Любарта

05 Жовтня 2017, 14:35
5888

У Художньому музеї на території Луцького замку презентували журнал «Пам’ятки України. Національна спадщина», спеціальний випуск якого присвячений темі Волинської держави XIV-XV століття.

Із вітальними словами до редколегії журналу та усіх присутніх звернулися запрошені гості. Модерувала зустріч Мар’яна Сорочук. Про це повідомляє Таблоїд Волині.

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк зазначив, що пам’ятки історії, розповіді та дослідження істориків-науковців дуже важливі для кожного українця, який хоче хоч трохи знати про минуле своєї держави.

Директор національного газетно-журнального видавництва Андрій Щекун зазначив, що про проект «Пам’ятки України» взагалі слід багато говорити, а конкретно цей номер журналу народився тут, на волинсько-галицькій землі.



 «На звороті цього випуску журналу – один із знаменитих замків України, Олеський замок. Це волинський замок, оскільки це південний ключ до Волині. Кам’яна нижня частина була збудована в часи князя Дмитра-Любарта. Підручники і наукова література говорить про те, що Київська Русь припинила своє існування у 1349 році, коли польський король Казимир ІІІ захопив Львів, а оцей волинський замок польське військо здобуло лише у 1432.

Вісімдесят років різниці! А чия то була держава? Ніхто не дає відповіді. Так-от, ця держава, від Олеська, до Луцька, до Берестя, і від Західного Бугу до ріки Случ – українська незалежна держава, Волинська держава, але ця тема не розроблялася у радянські часи», – фахово розповів історик, краєзнавець Дмитро Чобіт.



Щоправда, між доповідачами і гостями-істориками навіть розгорівся діалог щодо того, чи держава була Волинсько-Галицькою, чи все-таки, як звично, Галицько-Волинською.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич не одне десятиліття займався цією темою, опублікувавши ще у 2003 році  працю «Волинь в сутінках історії XIV-XVI століть».



«Я вчився на історика і ніколи не міг зрозуміти, куди поділися 300 років нашої історії, чому ніхто не піднімає цих питань і не вивчає цих тем. Як жив тоді наш народ! А це ж найважливіший період в історії усіх народів Європи, час формування народності», – зазначив пан Петро.

У другій частині презентації усім присутнім представили відтворений художницею Катериною Ганейчук герб Дмитра-Любарта, який вперше завдяки благодійникам «оселиться» у рідному Луцьку.



Золотий лев, який крокує, з відкритою пащею на небесному тлі –  саме так художниця, керуючись професійними підказками Петра Троневича,  побачила символ князя. Вона розповіла, що поставилася до завдання дуже серйозно, ретельно вивчаючи усі незначні деталі. Колір, текстура, розмах лап і напрям руху – у геральдиці має значення усе.



«Цей герб – лише початок грандіозного проекту повернення Волині її геральдичних знаків. Сучасні художники, ковалі, майстри з обробки дерева торкатимуться пам’яток минулого, встановлюючи у такий спосіб глибокий зв’язок між поколіннями. Герб Дмитра-Любарта – лише перший промінчик майбутнього сонця, і знаєте, його аж хочеться обіймати»,  – поділилася мистецтвознавиця  Зоя Навроцька




 

Коментарі
05 Жовтня 2017, 20:32
Це збіговисько невігласів? Вони гербів не вчили? Пан Кучерепа, Вам не соромно?
05 Жовтня 2017, 23:47
малювали і публіці являли. Сучасні митці теперка стають істориками ... і навпаки. в Луцьку з істориками проблема, треба ж комусь тягнути до світла темних людей
05 Жовтня 2017, 23:53
Шкода, що важливий часовий період став уділом далеких від реальної науки людей. Наш університет забоявся проводити презентацію цяцькової теми в своїх пенатах, бо то така собі мильна опера
06 Жовтня 2017, 01:23
Ж А Х !
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром