Луцький виш привітав Дубенський замок із 525-річчям

01 Жовтня 2017, 14:15
2854

У Дубенському державному історико-культурному заповіднику пройшли урочистості з нагоди відзначення 525-ї річниці від першої писемної згадки Дубенського замку.

Святкували річницю у п'ятницю, 29 вересня.

Приємно відзначити, що не лише директор, але й значна частина колективу заповідника є випускниками-істориками луцького вишу. Останні роки директором Дубенського державного історико-культурного заповідника є Леонід Кічатий, випускник історичного факультету Волинського державного університету імені Лесі Українки (тепер СНУ імені Лесі Українки) та юридичного факультету Київської міжрегіональної академії.

2

Почесними гостями урочистої академії з нагоди відзначення 525-ї річниці Дубенського замку були представники з ЮНЕСКО, Польщі та США. Приємним сюрпризом для усіх був виступ композитора світового масштабу та аса гри на фортепіано з Японії Хіроші Куросакі.

Привітати колектив Дубенського замку приїхала також делегація викладачів факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки на ювілей на чолі із завідувачем кафедри документознавства та музейної справи Геннадієм Бондаренком та викладачів Валентини Петрович, Лесі Качковської та Тетяни Яцечко-Блаженко.

1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку. Хоча археологічні дослідження підтверджують, що перший замок виник як фортеця ще у далекому Х столітті. Протягом Х—ХІІІ століть замок існував як дитинець літописного Дубна. Проте він був зруйнований монголами в 1240–1241 роках. Приблизно в кінці XIV — початку XV століть князь Федір Острозький спорудив дерев'яно-земляне укріплення, яке, звичайно, мало дещо інший вигляд, аніж тепер.

2

Протягом свого існування замок неодноразово перебудовувався й укріплювався. Під замком були прокладені широкі кам'яні підземні ходи-тайники, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном. Тут зберігалися запаси провізії для оборонців під час облоги. Вірогідно, що на території замку деякий час існувала своя замкова церква.

Сьогодні Дубенський замок перебуває у доброму та доглянутому стані, відчувається рука господаря та робота дбайливого та професійного колективу. Крім того, не зважаючи на труднощі у фінансуванні пам’яток по всій Україні, замок в Дубно реставрується та є окрасою не лише Дубенського району, а й Великої Волині. У замку діє музей, організовуються різноманітні виставки зорієнтовані не лише на вітчизняних, а й на зарубіжних відвідувачів. Дубенський заповідник проводить активну міжнародну співпрацю з міжнародними партнерами, які також були присутні на святі. Так несподівано коштовний подарунок привезли із собою польські партнери із гміни Котунь в Польщі. Вони подарували колективу заповідника ключі від вантажно-пасажирського автомобіля, який тепер буде слугувати для потреб заповідника.

На честь ювілею презентували ювілейні срібні монети до 525-ї річниці замку у Дубні та марки із зображенням вченого, науковця, дослідника І.Д. Лозов’юка. Другою частиною дійства була Міжнародна науково-теоретична конференція, присвячена 525-річчю від дня народження Лозов’юка.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі
02 Жовтня 2017, 15:58
І Петровська вже на першому місці . Взяточниця №1 .Хапуга.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром