У Луцьку 153 дитини-сироти, які перебувають на обліку у службі у справах дітей

30 Вересня 2017, 11:10
2999

Уряд затвердив нове поняття у вихованні дітей як патронатна сім'я та наставництво.

Про це йшлося на засіданні круглого столу у ЦНАПі у п'ятницю, 29 вересня.

Тема обговорення –  «Сімейні форми влаштування та підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Участь в обговоренні взяли представники громадських організацій та релігійних громад.

Станом на 29 вересня на первинному обліку у службі у справах дітей перебуває 153 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 122 дитини прилаштовані під опіку та піклування; 4 — у прийомні родини; 10 — у дитячі будинки сімейного типу; 13 — у державні дитячі заклади; 4 — у сім'ї родичів.

Також він розповів, що у Луцьку є п'ять прийомних сімей, у які влаштували на спільне проживання 9 дітей; діє один дитячий будинок сімейного типу, де проживає вісім діток.

Зараз усиновлюють не лише новонароджених дітей, але й уже старших. Також всиновлюють і діток з різними вадами та ВІЛ/СНІД. За словами Федора Шульгана, раніше це робили лише іноземці.

Після того головний спеціаліст управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Галина Прищепа розповіла, що цьогоріч Уряд затвердив нове поняття у вихованні дітей як патронатна сім'я та наставництво. 

Так, патронатна сім'я – це комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини у сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною й батьками складних життєвих обставин, на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та визначення форми її влаштування. 

За її словами, це люди, для яких опіка над дітьми стане основною роботою і за це вони отримуватимуть гроші. Усі охочі створити патронатну сім'ю будуть проходити відповідну перевірку та навчання. Вона наголосила, що ці люди повинні бути готовими у будь-який момент прийняти до себе дитину. У них вона зможе перебувати до шести місяців.

Іншою ж формою є наставництво. Під цим терміном розуміється добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, яка проживає у закладі для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед підготовки до самостійного життя. Галина Прищепа зауважила, що такі особи зможуть відвідувати, спілкуватися з цими дітками, забирати їх на вихідні чи на канікули.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром