Лесі Українки: «Заміна тепломереж не передбачає попередніх розкопок»

29 Вересня 2017, 13:35
2384

Роботи із заміни тепломереж, що ведуться поблизу пам’ятки архітектури національного значення – монастиря тринітаріїв – викликали хвилю обурення серед лучан.

Нагадаємо, про те, що земельні роботи в історичному центрі Луцька проводять без попередніх археологічних досліджень і нагляду відповідних спеціалістів, повідомив сьогодні, 29 вересня, відомий луцький фотограф Віктор Чухрай.

Прокоментувати ситуацію з роботами поблизу пам’ятки для видання Район.Луцьк погодився начальник відділу охорони культурної спадщини Петро Троневич. За його словами, заміна тепломереж не передбачає проведення попередніх розкопок.

«На трасі мереж вже давно були проведені розкопки. Але відділ охорони культурної спадщини все одно веде нагляд за заміною мереж упродовж всього літа. Ми проводили нагляд на всій центральній частині міста. Відмічаємо на планах, якщо щось знаходимо. Будівлі, фундаменти якісь. Потім відбираємо цікаві зразки і фотографуємо місце роботи», – пояснив історик.




За його словами, місце навколо пам’ятки цікаве тим, що раніше там стояв чудовий бароковий костел, який розібрали ще в ХІХ столітті.

«Нам цікаво зафіксувати фундаменти і стіни будівлі, бо траншея проходить на місці, де вони були. Це для того, аби точно відмітити на плані, де і як він стояв. Можливо, будуть якісь захоронення, бо до цього костелу там існувала Михайлівська церква. Всі об’єкти, які там існували, нам відомі. І ми просто залишки тих об’єктів, які збереглися в товщі культурного шару, фіксуємо на плані. На місці, де був костел, можна знайти багато чого: гробниці, залишки фрески, і таке інше. Але на те, аби провести там розкопки, треба чиєсь замовлення та цілеспрямоване фінансування. Просто так ніхто нічого не копає», – розповів Петро Троневич.


Попри нарікання та навіть звернення лучан до поліції, роботи на місці тривають.






Підрядники заявили, що, окрім шматків старої цегли, «нічого цікавого не витягували». Вони розповіли, що рухаються прокладеними ще за часів СРСР шляхами тепломереж, і, всього-на-всього, замінюють старі труби. Якщо труби не замінити, без тепла взимку може залишитися цілий район. 

 

Людмила РОСПОПА

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром