Чому у центрі Луцька всихають ялини: висновок фітопатолога зі столиці

10 Серпня 2021, 16:24
У Луцьку оглянули хворі дерева 1126
У Луцьку оглянули хворі дерева

Три ялинки, які ростуть на центральній площі Луцька оглянув фітопатолог зі столиці Дмитро Радюк.

Фахівця запросила міська рада, бо дерева почали всихати. Загалом фітопатолог оглянув у Луцьку майже 40 дерев різних порід. Про це йдеться у сюжеті «Суспільного».

В обласному центрі масово гинуть горобини, хвойні дерева і каштан, — каже головний спеціаліст відділу екології Луцької міської ради Вадим Дужик. Додає: найбільше «хворих» дерев є на вулиці Братковського, Театральному майдані та проспекті Перемоги.

Ялинки у центрі Луцька почали всихати ще 2019-го. Щоб визначити причину, фітопатолог оглянув дерева та взяв зразки. Перші висновки після візуального огляду – хвою з'їдає кліщ.

Комаха - менше міліметра, кліщ – частина екосистеми рослини, каже Дмитро Радюк. Додає: ялина дала молоду бруньку, отже поріг шкоди від кліща не перевищено.

Гілка, з якої звисають краплини живиці, свідчить про ураження дерева ще одним шкідником – короїдом. Каже: ялина поки самостійно бореться засмолюючи жука. На дереві, що поруч паразитує смоляний рак, каже фітопатолог.

 

Зі слів фахівця, за правильного догляду, ялинки, які щороку прикрашають до новорічних свят у Луцьку, вдасться зберегти. Додає: один із головних чинників хвороб ялин - клімат. Зокрема через перепад температур та вологи.

На Театральному майдані фахівець також оглянув каштани із пожовклим листям. 

«Шкідник, який вразив дерево — мінуюча каштанова міль та грибок», — каже Дмитро Радюк.

За декілька тижнів фітопатолог має надіслати до Луцької міської ради остаточні висновки досліджень дерев і рекомендації з їх лікування та догляду.

Як розповіла начальниця міського відділу екології Оксана Лисак, на обстеження дерев з міського бюджету витратили 45 тисяч гривень. З її слів, при формуванні бюджету на наступний рік частина грошей буде закладена на заходи по догляд за деревами. Про яку суму йдеться наразі невідомо.

 

Читайте також:  У Луцьку запрошують на музейну вуличну екскурсію

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024