«У кожної донецької пані в резюме має бути Бандерштат», – Олена Стяжкіна. ЦИТАТНИК

08 Серпня 2021, 10:28
Олена Стяжкіна 933
Олена Стяжкіна

На другий день фестивалю «Бандерштат» на літературно-гутірковій сцені з дискусією на тему «Хочу зрозуміти Схід: розмова про Донеччину і Луганщину» зустрілися публіцистка та історикиня Олена Стяжкіна та письменник Олександр Михед.

Найцікавіше з гутірки в одному матеріалі підготували журналістки Район.Луцьк

***

У кожної донецької пані має бути в резюме Бандерштат.

***

Коли я приїхала в 2014 році в Київ, я не могла там все сприйняти. Мені здавалося страшним злочином, що по СТБ йде програма про кухарів, що люди купують ковбасу, що десь танцюють і співають. Мені це здавалося несправедливим, я хотіла кинутися на людей.

***

Ми згадуємо про наших загиблих хлопців наприкінці новин. Майже не згадуємо, якими є насправді Донеччина та Луганщина. В 2016 році я зрозуміла, що навіть люди, які агресують на Донбас – мої союзники, бо вони принаймні думають про війну. Ті, хто згадують про війну тільки по святах, точно не мої союзники, але ми все одно переможемо.

***

Я багато аналізую, як формувався радянський Донбас.

***

Архіви говорять правду. Навіть про ту, яку ми не взяли в руки.

***

Донеччина, Маріуопольщина, Приазовя, Слобожанщина – в таких назвах немає нічого поганого, але точно не Донбас. Ми не маємо зливати і зливатися в радянщину. Не треба зневажувати тих, хто в 20-х роках боровся за єдину вільну Україну.

***

 

У моїй книжці люди переходять з російської на українську. Це моя історія, в тому числі мовна. Коли писала, розуміла, що пишу про війну. Коли описувала бойові дії, то зрозуміла, що не можу зробити це російською мовою, тому що це буде зрада. Коли я виїжджала зі Сходу, то маркером, що ти в безпеці, ставала українська мова.

***

Ми всередині своєї країни так чи інакше порузуміємося. Я не хочу повторювати помилки «один народ», «мы же русские».

***

Цитатник Олександра Мехеда

 

Мені багато думок навязували друзі та суспільство. Поштовх до написання книги – сформувати свою думку, зустрічаючись із тими, хто більше живе цим питання. Зараз сам конфлікт заморожений, немає ніякої політичної волі у нашої влади.

***

Мені важлива була глибинність знання та унікальність досвіду кожного спікера та спікерки, бо це їхня унікальна історія перебування на Донеччині та Луганщині.

***

В архіві я шукаю живих і хочу показати живих, яких ми розуміємо і які розуміли нас.

***

 

Для мене є практична порада для тих, хто хоче зрозуміти Луганщину та Донеччину: взяти і поїхати туди.

***

 

Відчуття абсурду характерне для української території, ми всі травмовані радянською історією. Розуміння, що Луганщина і Донеччина – такі ж наші території, дає цілющі сили до ставлення до всього, щоб не відбувалося.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром