Обговорили сильні і слабкі сторони Стратегії розвитку Волині

23 Грудня 2015, 11:28
8173 Джерело: ogo.ua

Стратегію розвитку Волині до 2020 року потребує корегування і постійного обговорення громадськістю.

Про це наголосили громадські активісти Луцька під час «круглого столу» у вівторок, 22 грудня, в конференц-залі «ВолиньМедіа».

Під час заходу експерт Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Дмитро Безвербний презентував результати моніторингу Стратегії розвитку Волинської області до 2020 року. За результатами експертного дослідження у Стратегії виявилось більше слабких сторін, ніж сильних.

«Сильними сторонами Стратегії є те, що у ній соціально-економічний аналіз Волинської області здійснено детально та якісно. По-друге, досить ґрунтовно складено SWOT-аналіз. Крім того, до розробки плану заходів з реалізації Стратегії було залучено широке коло громадськості.

З-поміж слабких сторін Стратегії можемо назвати: загальний та декларативний характер стратегічних та операційних цілей та завдань Стратегії; до сьогодні не затверджено обласною радою план заходів Стратегії, який потребує ще доповнення та змін; моніторингова частина стратегії прописана загально та декларативно; «індикатори», які зазначені в Стратегії, є загальноекономічними показниками, а не власне індикаторами», – розповів Дмитро Безвербний.

Голова Центру Михайло Наход висловив думку, що у Стратегії не визначено ключових пріоритетів, на основі яких буде відбуватись розвиток регіону у майбутньому.

«Стратегії бракує визначення пріоритетів Волинської області в загальноукраїнському вимірі. Відсутнє поняття того, куди рухається область. Не зрозуміло, чи це агропромислова область, чи це промислова область, чи туристична, чи є воротами в Європу і т. д. Стратегія не визначає ключових пріоритетів, на яких варто закцентувати увагу, щоб розвиток регіону відбувався відповідно до поставленого плану. Якщо буде визначено три-чотири конкретні пріоритети розвитку області, то це буде означати, що вони будуть закладені  в основу подальших Стратегій розвитку Волині. Це звузить пошук механізмів та ресурсів для розвитку регіону», – зазначив Наход.

Своє бачення головних особливостей Стратегії висловив один з учасників розробки цієї Стратегії Петро Гоцалюк.

«Ті п’ять напрямків Стратегії, визначених експертним комітетом рік тому, були результатом «круглих столів», на які ми запрошували експертів у різних напрямках. Тому Стратегія є збалансованою і відповідає пріоритетам області. На мою думку, у цій стратегії варто звернути особливу увагу на розвиток туризму. Це той напрямок, на який раніше не виділялося достатньо коштів, але рано чи пізно це потрібно починати», – зауважив Петро Гоцалюк.

Відповів на зауваження експертів та дав свою оцінку Стратегії розвитку Волинської області до 2020 року начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції обласної державної адміністрації Юрій Кресак.

«Чому не затверджений план заходів в рамках Стратегії, бо довгий час на рівні міністерства вирішувалось, в який спосіб повинна бути вироблена методика щодо укладення, власне, плану. У нас запланована поїздка до Львова, де відбудеться міжрегіональний звіт щодо того, що ж було зроблено на цей момент в рамках стратегії. Щодо індикаторів Стратегії, то ними займалися економісти, представники економічних відділів, тому вони схожі на загальноекономічні показники», – відповів Юрій Кресак.

Крім того, за словами фахівця, Стратегія – це документ, який показує, як найближчими роками буде розвиватись наша область, в яких напрямках буде рухатись. Будь-яка стратегія періодично повинна переглядатись і корегуватись. У цьому контексті наша Стратегія має два потужні чинники: фінансування програм з державного бюджету і фонд регіонального розвитку, в основі якого лежить власне Стратегія. Обласна рада також почала долучатись до діяльності в рамках розробки Стратегії, що є позитивом, оскільки буде ще одна альтернативна точка зору під час напрацювання нових механізмів удосконалення документу.

Захід проводився в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень у партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу та Швейцарсько-українського проекту підтримки децентралізації в Україні (DESPRO).

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром