Закликають переглянути рішення про демонтаж пам’ятника Бойку

23 Грудня 2015, 10:30
1744

Луцькі історики та краєзнавці ставлять під сумнів доцільність демонтажу луцького пам’ятника Степанові Бойку – 29-річному діячеві КПЗУ, якого закатовано 1930 року в стінах міської тюрми.

На переконання істориків-краєзнавців Олега Виноградова та Ігоря Левчука, які досліджували біографію й революційний шлях Бойка, сучасники намагаються викреслити цю постать з історії Луцька необґрунтовано, переповідає Громадське. Волинь.

Про ймовірний демонтаж пам’ятника заявив 18 грудня директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький під час засідання постійної комісії з питань генерального планування, будівництва, архітектури міськради. Депутати підтримали проект рішення про демонтаж.

«Бойко – це людина з великої літери. Теперішнім комуністам, які були в КПСС, до нього далеко», – переконаний Олег Виноградов.

«Сидячи у тюрмі, він зумів вивчити дві мови, – навів на захист Бойка  свої аргументи Ігор Левчук. – Це люди, які свого часу були активістами, жили ідеями, прагнули щось змінювати в тій країні й оточенні, в якому перебували. А жили вони в дуже важкий час – це була польська окупація, провокації Радянського Союзу, який хотів забрати території, це були німці, які так само мали плани на території. Цей час був набагато важчий від того, в якому ми зараз живемо… Тому робити передчасні висновки, взявши за основу тільки слово «комунізм», мені здається, велика дурниця».

Нагадаємо, внаслідок прийнятого в Україні закону «Про декомунізацію» в країні буде демонтовано ряд пам’ятників і символів «радянської» епохи. На Волині під знесення підпадає і пам’ятник Степанові Бойку. На його місці в Луцьку планують спорудити церковну каплицю.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024