Як перевірити власника квартири

27 Липня 2021, 13:41
Фото ілюстративне РЕКЛАМА 1911
Фото ілюстративне

Купівля квартири на вторинному ринку – серйозний крок. Пошук і перевірку житла варто доручити спеціалістам із агенції по нерухомості. Але якщо ви вже вирішили самостійно купити квартиру у Львові чи Луцьку, то дозвольте надати вам декілька порад, з приводу того як перевірити власника квартири.

Процес перевірки ми би розділи на два етапи: перевірка особистості людини, яка називає себе власником житла і перевірка в державному реєстрі, хто насправді є власником цієї квартири.

Перевірка особистості власника квартири

Звичайно, ви можете доручити купівлю житла ріелтору і познайомитись із власником тільки при підписанні договору. Але ми би радили зустрітись із власником раніше: 

  • При перегляді житла обов’язково поцікавтесь, хто є його власником. Попросіть показати оригінал паспорту та документи на житло. Уважно вивчіть фото в паспорті, переконайтесь що документ належить саме цій людині;

  • Уважно придивіться до господаря: чи виглядає він здоровим, чи не має ознак алкогольної або наркотичної залежності. Справа в тому, що за подібної залежності родичі власника можуть оскаржити договір, а ви матимете зайвий клопіт із повернення коштів;

  • Зверніть увагу на вік власника. Хоча в Україні і немає вікових обмежень, щодо цивільних угод, але договір із особою, котрій вже виповнилось 80 років, також може бути оскаржено.

Якщо угода продажу квартири здійснюється за довіреністю, також необхідно провести певну перевірку. Перш за все, перевірте чи документ не прострочений, також поцікавтесь, чи має право підпису довірена особа. 

Перевірка права власності

Багатьох потенційних покупців хвилюють питання: як перевірити, хто є власником квартири, скільки часу потрібно і скільки коштує така перевірка. Сьогодні не обов’язково звертатись в БТІ чи до нотаріуса щоб дізнатись, хто власник квартири. З 2013 року в Україні процес перевірки можна здійснити онлайн:

  • Зайдіть на сайт кабінету електронних послуг;

  • Зареєструйтесь на цьому ресурсі. Обов’язково вказуйте свої дійсні персональні дані;

  • Перейдіть по банеру «державні реєстри» і зайдіть в підменю «Отримати інформаційну довідку»;

  • Авторизуйтесь в системі і введіть точну адресу квартири чи ПІБ ймовірного власника;

  • Оплатіть вартість послуги (20 гривень) і дочекайтесь надання довідки.

Як бачите, відповідь на питання, як перевірити хто власник квартири досить проста. Окрім того, інформацію можна отримати за символічну плату.

Після всіх перевірок ви можете самостійно купити квартиру в Галицькому районі Львова, Луцьку, чи інших містах. В західних регіонах України є чимало цікавих варіантів, до того ж тут доступні ціни, гарна екологічна ситуація, добре розвинена інфраструктура.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром